Site icon Наше Місто

Наслідки підриву Каховської ГЕС: що буде з врожаєм та цінами на овочі в Україні

Новини Дніпра: Що буде з врожаєм та цінами на овочі в Україні

Знищення Каховської ГЕС призведе до серйозних втрат у сільському господарстві України. Наслідки затоплення сільгоспполів будуть довготривалими, але їх вплив вже відчутний цього року у вигляді зменшення врожаю. Варто зазначити, що наразі ціни на овочі та фрукти значно не зросли. Про це повідомляє “Наше місто” з посиланням на РБК-Україна.

Чи буде дефіцит урожаю цього року

Мова йде про потенційну загрозу втрати 10-14% врожаю в Україні в результаті підриву Каховської ГЕС. Однак загальний рівень втрат оцінюється на 5%, оскільки затоплення сільськогосподарських угідь в областях, що знаходяться під контролем уряду, порівняно невелике.

Максим Гопка, експерт Українського клубу аграрного бізнесу, розповів, що цього року не передбачається дефіцит врожаю овочів та фруктів. Українські фермери готувалися до цього сезону, враховуючи, що через окупацію півдня та мінування земель повинно збільшитися постачання з інших областей.

Які овочі та фрукти можуть зникнути з ринку

На постраждалих територіях аграрії вирощували овочеві, баштанні, зернові та олійні культури. Частину виробництва цих культур буде втрачено через підрив ГЕС. Проте щоб заповнити нестачу врожаю, аграрії з інших регіонів збільшили посіви овочів. проблеми очікуються лише з урожаєм кавунів, динь та баклажанів, які складно вирощувати не на півдні через особливості клімату.

Що буде з цінами

У зв’язку з нестачею води в південних областях може відбутися збільшення собівартості вирощування овочів навіть у найближчій перспективі. Проте, наразі спостерігається тенденція до зниження цін на деякі продукти, навіть в умовах такої складної ситуації.

У Мінагрополітики очікують коливання цін на овочі на рівні 3-5% цього сезону.

Читайте також: Наслідки підриву ГЕС: у Дніпрі розповіли, чи загрожує Україні епідемія холери.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version