Skip to content

Найстаріший особняк Дніпра: історія знаменитої аптеки Льва Пріцкера

Ксенія Куземко

Дніпро — по-справжньому унікальне місце, де, наче на перехресті епох, сучасні офісні будинки зі скла та бетону ділять вулиці міста з просоченими історією — віковими будинками. Кожна цеглинка і кожна балка такої будівлі приховує багатовікові таємниці. Однією з таких будівель є будинок Пріцкера, що на проспекті Сергія Нігояна, 4. Тут працювала одна з перших аптек у місті. Історію знаменитого будинку розповість кореспондент «Нашого міста».

Будівлю у стилі неокласицизму збудували у 1915 – 1916 роках. За проектування відповідав відомий катеринославський архітектор Олександр Красносільський. Будівля стала справжньою окрасою Чечелівського району – найбільш неупорядкованим та кримінальним районом Катеринослава початку XX століття.

У будинку перший поверх займала аптека, другий – квартира хазяїна. На його унікальному фасаді із венеціанським вікном був напис «Аптека».

Коли почалася революція, Лев Пріцкер разом із сім’єю емігрував до Європи. В особняку він прожив лише близько 10 місяців. Його прибутковий будинок залишився безхазяйним, але нова влада швидко знайшла йому застосування – аптеку на першому поверсі залишили, на другому – зробили дитячий садок. У середині 1990-х обидві установи функціонувати перестали.

Наразі будівля є пам’яткою архітектури місцевого значення, але перебуває у занедбаному стані.

Категорія: Важливо, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: