Skip to content

Янголи в білих халатах: як дитячі лікарі Дніпра рятують тіло і душу поранених пацієнтів

Відірвані кінцівки, важкі черепно-мозкові травми, множинні переломи – це далеко не повний перелік страшних діагнозів, з якими під час повномасштабної війни стикаються лікарі дитячої лікарні Дніпра. Проте якщо тіло вилікувати можна, то душа буде боліти ще дуже довго, якщо не все життя. Саме психологічні травми у малечі і підлітків, які потрапили під ракетний удар чи артилерійський обстріл, залишають найглибший слід у свідомості медпрацівників дитячих лікарень. Нейрохірурги, травматологи, хірурги, кардіологи, анестезіологи та лікарі інших спеціальностей зараз виконують не тільки свої професійні обов’язки, але й намагаються стати для свої маленьких пацієнтів розрадниками у скрутну години. Про будні медзакладу читайте в статті сайту «Наше місто»

Соня зі Слав’янська. 14 квітня 2023 року росіяни здійснили масовану ракетну атаку по її рідному місту, випустивши щонайменше 8 ракет. Пошкоджень зазнали 5 багатоповерхівок, багато приватних будинків, школа, база відпочинку, адмінбудівля, крамниця та інші споруди. Тоді загинуло 15 людей, більше 20 було поранено. Серед останніх і вся сім’я дівчинки.

Як дитячі лікарі рятують поранених пацієнтів - Наше Місто

«Була четверта година дня, коли роздалися перші вибухи. Я з татом в одній кімнаті, мама – в іншій. Секунда – страшний гуркіт, туман… На деякий час втратила свідомість, коли прийшла до тями, спочатку не могла зрозуміти, що відбувається. А далі були сльози, біль, перев’язки», – розповіла дівчинка.

Як дитячі лікарі рятують поранених пацієнтів - Наше Місто
Колись це був будинок Соні

Її мама Альона говорить, що доньку відразу після ракетного удару відвезли в міську лікарню Слав’янська, далі в Краматорськ.

«На жаль, там немає дитячого відділення. І ми зрозуміли, що щось йде не так, тому почали шукати варіанти в інших містах. Так вийшли на Дніпро, на Юрія Ігоровича (дитячий нейрохірург – ред.). Тут нас одразу прийняли, провели повне обстеження і вже майже долікували. Ми дуже вдячні дніпровським лікарям за все: за лікування, співчуття. Нам тут відкрили свої серця!», – поділилася жінка.

Як дитячі лікарі рятують поранених пацієнтів - Наше Місто
Юрій Ігорович – нейрохірург

Обстеженням і лікуванням дівчинки в Дніпрі займалася ціла команда фахівців, серед яких саме той Юрій Ігорович – нейрохірург, про якого говорила мама, а також лікар ортопед-травматолог дитячий Микола Валерійович.

«Соня – така чудова дівчинка, справжнє сонечко. До нас її привезли з множинними травмами. Це і забій головного мозку, і перелом лівої кисті, який раніше не був діагностований. А пацієнтка – шульга, тому для неї це життєво важливо. Крім того, важка психологічна травма. Їй провели повне обстеження і госпіталізували в травматологічне відділення. З приводу травми голови, на щастя, обійшлося без операції», – відмітив він.

«Ми її прооперували через іншу травму – перелом кісті. Наразі повна функція, рука не турбує, що не може не радувати. Було також зламано два пальці, їх зафіксували металоконструкціями. Робили і пластику шкіри на місці рваної рани на животі. Перемістили шкіру. Важко навіть представити, що пережила ця дитина», – додав Микола Валерійович.

Як дитячі лікарі рятують поранених пацієнтів - Наше Місто
Микола Валерійович.

Розповів лікар і про деяких інших своїх пацієнтів.

«Пам’ятаю, наче зараз, перші дні повномасштабного вторгнення. Привезли Андрійка з Волновахи. Він лягав спати, коли почався обстріл. Вибухом його викинуло з вікна. Він отримав відкритий перелом стопи і багато рваних ран нижніх кінцівок.

Ще була ціла сім’я з Донецької області. Тато загинув під час артилерійського обстрілу. Мама залишилась сама з 4 дітьми. Вони зайняли цілу палату. У хлопчика Микити була рвана рана стопи і численні рани нижніх кінцівок. Йому пересаджували шкіру.

У іншого мого пацієнта – Семена – під час прильоту на очах на шматки розірвало сусідку. А йому відірвало три пальці, також були численні рани від уламків снаряду.

Всі ці дітки – це не одна операція, не один наркоз. Рани страшні, брудні, далі, поки приживеться пересаджена шкіра. Буває, що поранені проводять у нас декілька тижнів», – поділився Микола Валерійович.

Росіяни не жаліють нікого. Тому інколи дитячим лікарям доводиться рятувати і дорослих пацієнтів. Про одного з таких розповів нейрохірург Юрій Ігорович.

«Максиму 24 роки. Він із Снігурівки Миколаївської області, яка довгий час була окупована ворогом. Там же отримав важке поранення голови. Був прооперований в Миколаєві. В нашій лікарні ми, перш за все, видалили уламок, оскільки аналізи спинно-мозкової рідини були жахливими. Далі провели ендоскопію, щоб з’єднати післяопераційну кісту з шлуночковою системою мозку. Простіше кажучи, в нього була мозкова грижа, і через набряк головний мозок випирав назовні. Крім того, вся шкіра голови у Максима була в рубцях, через що було порушено кровопостачання у цій зоні. Тому в післяопераційному періоді були труднощі із загоєнням ран. І останнє втручання – краніопластика (операція з відновлення (закриття) дефекту кісток черепа або виправлення деформації черепа – ред.) індивідуальною титановою сіткою, яку замовляли у Києві спеціально під його форму черепа. Підлікували, і далі Максим поїхав на реабілітацію. Наразі він вже в Миколаєві, отримав інвалідність, займається розвитком мускулатури», – сказав лікар.

Лікарі зізнаються, що з початком повномасштабного вторгнення навантаження зросло на увесь персонал, які фізичне, так і психологічне. Дуже важко бачити біль дітей, їхні сльози, розмовляти з батьками, які втратили все, що мали, і не знають, куди забирати синів і доньок після закінчення лікування. Як можуть, намагаються підбадьорити, десь пошуткувати, якось розрадити. Наші герої у білих халатах!      

Категорія: Війна, Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: