Skip to content

Клініка воскресне, як Фенікс з попелу: Андрій Малишко про збитки від ракетного удару і плани на майбутнє

https://youtu.be/wtckMCEID6w

Вранці 26 травня російські окупанти завдали чергового ракетного удару по Дніпру. Крім медичного закладу для людей, тоді було знищено одну з кращих в місті медустанов для тварин – «Клініку ветеринарної хірургії лікаря Малишко». В результаті теракту загинули чотири людини, у тому числі позаштатний співробітник ветклініки. Про те, як «малишківці» рятували чотирилапих пацієнтів і вже через тиждень відновили прийом на новому місці, читайте у матеріалі «Наше місто».

Відомо, що у ветлікарні на момент вибуху тривала операція з порятунку тварин, які нещодавно постраждали від атаки росіян. Працівники лікарні кажуть, що не думали про себе, а намагались врятувати своїх чотирилапих пацієнтів. Один з них – асистент лікаря Артем – на руках виніс собаку з пекла. Саме його фото облетіло всі українські ЗМІ. 

 «В той час я працював у стаціонарі, готував лікарські препарати для введення тваринам, які у нас лікувалися. Майже за секунду картинка перед моїми очима змінилася. Почалася метушня, сирена, дим, купа пилюки, бруду, запах пороху. Тварини повели себе досить героїчно, ніхто з них не галасував, не боявся. Всі ми одразу кинулись у стаціонар допомагати тваринам щоб вони не вчаділи, рятували їх», – розповів асистент лікаря Артем.

8  котів та собак проходили лікування у стаціонарі ветеринарної клініки на момент удару. Лікарі кажуть, що у них перебувають лише тяжкі пацієнти, яким зробили операцію і потрібне відновлення та медичний догляд. Артем каже, що на допомогу прийшли і випадкові перехожі та всі небайдужі люди.

 «Для мене було несподіванкою, що так багато людей хотіли нам допомогти. Навіть коли пролунав вибух, все почало руйнуватись, ми стали горіти, до нас забігали люди і питали, чим можуть допомогти. Передавали тварин з рук до рук, тримали їх біля себе, щоб ті з переляку не втекли. Це героїзм тих, хто просто проходив повз. Я дуже вдячний їм за це.

У кожного з нас не було страху, не було сумнівів. Ти просто береш і робиш, ти розумієш, що якщо не ти, то ніхто це не зробить. Вся наша команда так подумала і зробила», – пригадує ті події Артем.

У клініці Малишка є дивовижний песик – Шарик. Він живе у клініці вже 4 роки і став майже членом родини для кожного співробітника. Артем каже, що цей собака дуже мужньо витримав весь той жах. Не панікував і кумедний котик Маркіз. Він багато страждань пережив у своєму житті і цього разу тримався гідно.

 «Від нього відмовилась господарка. Просто залишила у клініці, він тепер у нас. У нього є проблеми з сечостатевою системою, він не може сам ходити у туалет. Потрібно робити певні маніпуляції, щоб він сходив у туалет. Ми стали для нього другою сім’єю. Як тільки зранку заходиш до стаціонару, він починає нявчати та лащитись, щоб його погладили. Інколи він виходить погуляти», – розповів Артем.

Власник клініки Андрій Малишко на час російської атаки перебував у столиці на конференції. Коли його зателефонували співробітники і повідомили про трагедію, чоловік не вагаючись сів в авто і поїхав до Дніпра.

«Перші думки були – чи всі живі? Співробітник сказав, що повилітали вікна в лікарні, і поклав слухавку. Я їхав, постійно телефонував всім працівникам, заспокоюючи себе думкою, що, якби хтось загинув, мені б сказали про це. Але все одно одна людина загинула, позаштатний працівник, який іноді приходив. Це мій знайомий, який допомагав по господарській частині», – розповідає Андрій Малишко.

За його словами, сума збитків – близько 7 млн. грн., адже це була сучасна, професійна, багатопрофільна клініка. У будівлі обгоріла та обсипалася частина стелі, вибухом вибило вікна, обладнання врятувати не вдалося, каже власник клініки. Ендоскопічне та лабораторне обладнання дуже дороге. У цій клініці робили багато аналізів, і все було придбано за чималі кошти.

«У нашої лікарні профіль хірургічний, ми багато тварин оперували, тому вона більш специфічна, ніж інші клініки. Ми робили складні, ортопедичні, неврологічні операції. Для того, щоб це все здійснити, потрібне якісне обладнання. Як тільки виникала необхідність, ми відразу його купували. У нас був і інгаляційний наркоз, і апарат штучної вентиляції легень, і ендоскопічне обладнання, і рентген, і УЗД. Все обладнання було дуже якісне. До того ж, вся будівля зруйнована. Сьогодні був експерт, він каже, що плити перекриття і стіни доведеться демонтувати, бо все пошкоджене ударною хвилею. Одну зі стін увігнуло всередину, лише дивом вона не впала на співробітників, які були в лікарні в той момент», – розповідає Андрій Малишко.

Власник ветеринарної клініки відзначає, що міська влада не залишила його сам на сам з бідою. Мер Борис Філатов зв’язався з Андрієм Малишком одразу.

«Він зателефонував, ми поспілкувались. Вже наступного дня біля лікарні ми зустрілись з помічником мера. Наразі міська влада дуже активно з нами контактує, допомагає юридично, інформаційно. Кажуть, що допоможуть технікою для розбору завалів, коли завершиться експертиза. Велика подяка нашому міського голові, він відразу активно відгукнувся», – каже Андрій Малишко.

Андрій Вікторович каже, що не опускатиме рук, він планує все відновити, через півроку відкрити клініку знову, на цьому ж місці.

«Я довго вибирав місце для ветеринарної лікарні. Воно ідеальне, мені дуже подобається, що там тихо, є де вигуляти собаку, зручні під’їзди», – каже Андрій Малишко.

Сьогодні клініка Малишка працює на базі іншого закладу, колеги запропонували допомогу. А персонал усіма можливими засобами консультує пацієнтів, навіть вдома, а також телефоном. Бо ми у відповіді за тих, кого приручили. Кажуть, що відчувають душі своїх пухнастих пацієнтів.

«Кожен ветеринар відчуває. Пес Шарик був в тій клініці разом зі мною, але жодна тварина мене не вкусила в той момент, коли я її виносив з палаючої будівлі. Тобто вони розуміють, що я роблю і для чого. Також навіть на прийомі у ветеринара досить рідко буває таке, що тварина вкусить. Я вважаю, що у них є душа, і вона краща, ніж у більшості людей, – зізнається Артем.

На щастя, електронна програма клініки, в якій містилася інформація про кожного пацієнта, збережена. Тому лікарі матимуть змогу продовжити розпочате лікування.

Як повідомив керівник закладу, наразі прийом тварин відбувається за адресою: вул. Теплична, 27.

«Керівництво лікарні @ber_vetclinic запропонувало свою територію для надання послуг, тож чекаємо на зустріч з нашими пацієнтами. Ми дуже вдячні клініці «Ber» за таку можливість», – йдеться у дописі клініки ветеринарної хірургії лікаря Малишка.

Повідомляється, що перші пацієнти вже відвідали своїх лікарів на новому місці.

Телефон для довідок та запису на прийом: 0681215073

Автор: Дарина Сухоніс, Олена Загородня.

Фото: Валерій Кравченко.

Категорія: Відео, Війна, Новини Дніпра

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: