Skip to content

Щоб великодня здоба вдалась: старовинний рецепт львівської «баби»

Ми, сучасні господині, звикли називати великодню випічку – паска. А наші прапрабабці мали свої назви в залежності від регіону. Так на Східній Галичині пекли великодню «бабку». Вона відрізнялася від паски тим, що при її приготуванні у тісто додавали більше яєць. 

Хоч багато хто купує паски, ніщо не зрівняється з великодньою здобою спеченою власноруч. Про це повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на сторінку у Facebook «Солодка господиня».

Інгредієнти

  • борошно – 750 г
  • молоко – 300 мл
  • жовтки – 8 шт.
  • дріжджі – 50 г
  • вершкове масло – 150 г
  • цукор – 150 г
  • ванільний цукор – 10 г
  • сіль – 1/2 ч. л.
  • родзинки – 50 г
  • цукати – 50 г
  • мигдаль – 3-5 шт.

Приготування

Влийте в миску тепле молоко, додайте столову ложку цукру від загальної кількості, покришіть дріжджі. Перемішайте і дайте підійти.

Змішайте жовтки з цукром і ванільним цукром до однорідності. Потріть мигдаль і просійте борошно.

Влийте опару в просіяне борошно, додайте сіль і яєчну масу.

Перемішайте. Коли тісто збереться в купку, додайте розтоплене не гаряче вершкове масло. Вимішуйте тісто, поки воно не почне відходити від рук.

Додайте цукати, родзинки, натертий мигдаль. Сформуйте в кульку і дайте підійти в теплому місці протягом близько двох годин.

Обімніть тісто, знову перемішайте. Сформуйте грудочки і вкладіть у форми, заповнюючи на 1/3 форми. Дайте підрости протягом хвилин 20.

Збийте яйце кімнатної температури і змастіть верхівки пасок.

Випікайте в розігрітій до 190 градусів духовці до зарум’янення і до сухої шпажки.

Охолодіть паски на решітці, покрийте глазур’ю і прикрасьте.

Новини Дніпра: рецепт львівської бабки - Наше Місто

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: