Skip to content

В Україні самокати визнали транспортними засобами: що це означає

Електросамокати та моноколеса в Україні визнали транспортними засобами. Про це повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на законопроєкт №8172, який вже підписав президент Володимир Зеленський.

Законодавчі норми пояснив координатор U-Cycle Богдан Лепявко. За його словами,  у законі врахували рекомендації, напрацьовані велоспільнотою. Так, у документі вперше дано вичерпне визначення «легкого персонального електричного транспорту» і чітко розділені поняття:

  • легкий персональний електричний транспортний засіб, що оснащений електричними тяговими двигунами із потужністю до 1000 Вт, має максимальну конструктивну швидкість до 25 км на годину;
  • низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб, що оснащений електричними тяговими двигунами, має максимальну конструктивну швидкість, що є меншою або дорівнює 50 км на годину, та споряджену масу не більше ніж 600 кг.

Зазначається, що пристрої, які їдуть із більшою швидкістю ніж 50 км/год не підпадають в ці категорії й розглядатимуться як мотоцикли.

На думку Лепявка, зазвичай у Європі транспортні засоби з першої категорії прирівнюються до велосипедів, а з другої – до мопедів. Однак в Україні такі правила ще не ухвалені.

«Існування визначення вже однозначно представляє ці пристрої як транспортні засоби й в разі будь-яких пригод користувач такого пристрою вже 100% водій, а не пішохід. Це значно спрощує трактування і знімає ряд казусів та питань, які вже встигли виникнути», — зазначає Лепявко.

Лепявко упевнений, що, наступним кроком мають стати зміни до правил дорожнього руху.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: