Skip to content

Українським біженцям треба подати декларації про доходи: кого стосується

Софія Танченко

Новини Дніпра: Українським біженцям треба подати декларації про доходи

До 1 травня українським біженцям треба подати декларацію про свої закордонні доходи за 2022 рік. Проте це робити потрібно не всім, передає «Наше місто» з посиланням на главу податкового комітету ВР Данила Гетманцева.

“Подавати декларації мають лише податкові резиденти України. Статус податкового резидента визначається у п.14.1.213 Податкового Кодексу“, – пояснив Гетманцев.

Резиденти – це:

  • юридичні особи та їх відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами;
  • дипломатичні представництва, консульські установи та інші офіційні представництва України за кордоном, які мають дипломатичні привілеї та імунітет;
  • фізична особа – резидент – фізична особа, яка має місце проживання в Україні.

Українець не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України.

Згідно з законопроектом № 7632, який можуть ухвалити в квітні, навіть податковий резидент України не буде зобов’язаний подавати декларацію, якщо отримує за кордоном доходи, що не оподатковуються. Такими, зокрема, є соціальні виплати біженцям.

Якщо біженець відповідає критеріям подання податкової декларації, сплатити податкові зобов’язання потрібно до 1 серпня.

Надіслати декларацію до 1 травня можна:

  • поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації;
  • в електронній формі через особистий електронний кабінет на сайті податкової, але для цього потрібно мати електронний ключ.

Українцям, які вже заплатили податки за свої доходи за кордоном, потрібно отримати підтверджувальні документи. Це довідка про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об’єкт оподаткування.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Україна

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: