Skip to content

Старий диван та різний мотлох: яка відповідальність передбачена за стихійні звалища у дворах Дніпра

Михайло Чернов

Стихійні звалища у дворах, штраф - Наше Місто

З настанням весни городяни активно наводять порядок, прибирають у себе в будинках, на підприємствах, в магазинах, кафе тощо, при цьому викидаючи все непотрібне. Крім того, незважаючи на труднощі воєнного часу багато хто проводить ремонти в будинках і квартирах.

Всім дніпрянам – і мешканцям будинків, і підприємцям – міська влада нагадує: великогабаритне сміття та відходи, що утворюються в результаті ремонтів, прибирань тощо, треба утилізувати цивілізовано, за допомогою спеціалізованих організацій, які офіційно вивозять ТПВ. А не просто скинути старий диван, мотлох або віконні рами прямо у дворі – по-тихому, поки ніхто не бачить… Адже саме так виникають стихійні звалища, які псують вигляд міста і створюють проблеми для навколишнього середовища.

До профільних міських служб лише за останні тижні надійшли десятки звернень від городян про стихійні звалища, що виникають у різних місцях Дніпра. Причина – банальна лінь і небажання деяких городян відповідально, по-європейському, поводитися з габаритними відходами

Днями представники Інспекції з благоустрою та Департаменту екологічної політики міськради перевірили кілька локацій, де люди створили звалища.

Одна з них – неподалік будинку №108 по вул. Набережна Перемоги. Старі меблі, дошки, гілки несвідомі громадяни складують прямо під стінкою розташованої поряд енергопідстанції.

Стихійні звалища у дворах, штраф - Наше Місто

Після припису, виданого раніше міською Інспекцією з благоустрою, енергетична компанія провела прибирання, зазначає представник Інспекції Артем Зайченко. Однак завдяки “старанням” невідомих звалище утворилося знову…

Хто зносить сюди габаритне сміття – точно встановити важко. У будинку №108 кажуть, що у всьому винні мешканці сусідніх будинків та навіть приватного сектору. Представники міських служб зі свого боку зазначають, що на проблему може і має звернути найпильнішу увагу ОСББ, яке керує будинком №108 на Набережній Перемозі.

Зокрема, згідно з нормами, організаціями, підприємствами тощо. повинні мати договір на вивезення сміття (у тому числі – великогабаритного) з профільною компанією, яка надає такі послуги.

Зрозуміло, що багато хто хоче заощадити на цій послузі, тим більше, що вивезення габаритних ТПВ потрібен не завжди. Проте міська влада нагадує: вирішувати проблему і не допускати виникнення сміттєзвалищ зі старих диванів та віконних рам прямо біля будівель – відповідальність у т.ч. підприємств, фірм, магазинів, кафе, ОСББ, які керують житловими будинками. А не лише турбота міських служб, які щодня наводять у Дніпрі чистоту та порядок.

Представник Інспекції з благоустрою міськради Артем Зайченко нагадує: стихійне звалище – це порушення, за яке може бути штраф у розмірі до 1700 грн – згідно з рішенням міської адміністративної комісії.

Стихійні звалища у дворах, штраф - Наше Місто

Проте є й позитивні приклади. Біля будинку на Набережній Перемоги, 134, де нещодавно побували з перевіркою представники Інспекції та Департаменту екологічної політики, габаритне сміття вже вивезено, а порядок відновлено:

– Тут усе прибрано, чисто, – каже Тетяна Левачова, начальник відділу екологічного контролю Департаменту екологічної політики міськради. – Мешканці будинку розуміють, що за великогабаритні ТПВ потрібно нести відповідальність. Приємно мати справу з людьми, які з турботою ставляться до довкілля.

Стихійні звалища у дворах, штраф - Наше Місто

Корисно знати

Відповідно до Закону України “Про управління відходами” та Правил благоустрою Дніпра підприємства, організації та ін. повинні мати договір на вивіз сміття (ТПВ), що включає 10% негабаритних відходів.

Тільки цифри

До 1700 грн може скласти штраф за складування ТПВ у невстановлених місцях

М. Чернов. Фото Володимира Федорищева

Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: