Skip to content

Українців попередили про нову схему шахрайства на OLX: як не втратити гроші

Українців застерігають від шахрайської схеми при покупках на популярній платформі OLX. Під загрозою саме люди, які виставляють товар на продаж. Як не потрапити на гачок шахраїв і як розпізнати зловмисників, розповідає сайт «Наше Місто» з посиланням на РБК-Україна.

Як працює шахрайська схема

Про схему повідомила користувачка Facebook Анна Яковенко. Вона ледь не стала жертвою шахраїв, які намагались виманити у неї 3 700 грн. Анна продавала товар, а не купувала.

«Оця начебто покупець хотіла стягнути гроші з моєї картки. Я перший раз хотіла використати доставку OLX. Кинула посилання, де я маю підтвердити її оплату. Я пройшла по ньому начебто дійсно з сайту OLX. Але мене вже насторожило, окрім того, що я маю ввести всі дані картки, а ще й написати остаточний баланс картки», – розповідає Анна.

Також вона додає, що з тієї ж сторінки вийшла на свій профіль OLX, начебто це була офіційна сторінка. Проте після заповнення даних і підтвердження, списання мало б відбутися з її карти. Жінка вчасно зорієнтувалась і скасувала операцію.

«Потім мені дзвонять начебто з ОLX і просять вислати їм код доступу, який мені надіслав Приват. І хочу відзначити – код країни «представника» OLX (+372)», – пише жінка.

Варто наголосити, що +372 – це телефонний код Естонії.

«Після цього писали інші люди, то на Viber то на WhatsApp. І як тільки я пишу, що пишіть в мій особистий кабінет OLX, оформлюйте замовлення там – вони відразу зникають», – розповідає Анна.

Як розпізнати шахраїв

Представники OLX застерігають своїх користувачів від шахрайських схем. Радять користуватися наступними правилами:

  • Посилання в особисті повідомлення – ЗЛО: не переходьте за посиланнями, які вам відправляють в особистих повідомленнях нібито для купівлі товару/скасування угоди/повернення ваших коштів і подібне.
  • В OLX Доставка немає ніяких збоїв/помилок, при яких угода скасовується і вам потрібно знову вводити дані карти для повернення коштів або повторної оплати. Якщо продавець не відправить товар – кошти повертаються на вашу карту автоматично.
  • Інформація про статус вашої угоди є тільки у вашому профілі OLX, на вкладці «OLX Доставка» – завжди перевіряйте там, особливо якщо ви отримали повідомлення про помилку при замовленні/про скасування замовлення.
  • Служба OLX не відправляє SMS і Viber-повідомлень від OLX Доставка – повідомлення приходять тільки на вашу поштову скриньку і в додатку OLX.
  • У роботі послуги OLX Доставка відсутні будь-які індивідуальні форми і посилання для здійснення угоди/отримання коштів по угоді.

Категорія: Кримінал, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: