Skip to content

Як розраховується мінімальна плата за доставку газу у 2023 році: коментар “Дніпрогазу”

Новини Дніпра: Як розраховується мінімальна плата за доставку газу

Для споживачів газу з нульовим чи мінімальним споживанням або тих, хто користується газом менше 9 місяців, державним регулятором (НКРЕКП) затверджений порядок розрахунку мінімального платежу за доставку газу. Він регламентується Постановою НКРЕКП № 580 від 6 березня 2020 року та вимогами Кодексу ГРМ, передає «Наше місто» з посиланням на «Дніпрогаз».

У 2023 році мінімальна плата за розподіл газу для мешканців Дніпра та Дніпровського району залишається незмінною та складає від 3,51 грн до 28,26 грн на місяць в залежності від газового обладнання, яке встановлене у помешканні.

За основу для розрахунку мінімальної вартості послуг з доставки береться обсяг газу, який визначається Оператором ГРМ, виходячи з фактичного обсягу спожитого клієнтами палива у минулий газовий рік. Однак згідно чинного законодавства цей обсяг не може бути меншим за:

  • 39 куб. м – для побутових споживачів, які використовують природний газ тільки для приготування їжі;
  • 126 куб. м – для побутових споживачів, які використовують природний газ для підігріву води та приготування їжі;
  • 314 куб. м – для побутових споживачів, які використовують природний газ комплексно, у тому числі для опалення, або об’єкта споживача, що не є побутовим.
Новини Дніпра: Як розраховується мінімальна плата за доставку газу

Зазначимо, що мінімальну плату за доставку природного газу затверджено для наступних категорій споживачів:

  • нові споживачі та/або домогосподарства, що мають період споживання природного газу менший за дев’ять місяців;
  • домогосподарства, які тривалий час не користувались газом, в тому числі яким припинено розподіл газу шляхом опломбування, але вони не від’єднані від системи газопостачання і не подавали заяву на розірвання договору на розподіл.

Враховуючи також, що у 2023 році залишається чинною Постанова НКРЕКП № 2744 від 22 грудня 2021 р., якою затверджено тариф на розподіл газу для АТ «Дніпрогаз» у розмірі 1,08 грн за 1 куб газу з ПДВ, розмір мінімальної плати для мешканців Дніпра та Дніпровського району в залежності від наявності газового обладнання розраховується наступним чином:

  • домогосподарство з газовою плитою:
    39 куб. м * 1,08 грн / 12 міс = 3,51 грн (на місяць)
  • домогосподарство з плитою та газовою колонкою:
    126 куб. м * 1,08 грн / 12 міс = 11,34 грн (на місяць)
  • домогосподарство з автономним опаленням:
    314 куб. м * 1,08 грн / 12 міс = 28,26 грн (на місяць)

Зверніть увагу!

Для всіх інших споживачів вартість послуг доставки газу розраховується індивідуально. Розмір оплати у 2023 році залежить тільки від обсягів споживання за минулий газовий рік, тобто за період з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. Сума кубів газу, спожитого за рік, множиться на тариф на розподіл (доставку). Результат ділиться на 12 рівних платежів, які сплачуються щомісячно впродовж року.

Категорія: Важливо, ЖКГ, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: