Skip to content

100 тисяч збитків та зруйнована «Озерка»: наслідки катастрофічної повені 1915 року у Дніпрі

У 1915 році на території Дніпра сталася потужна повінь. Тоді лише торговці ринку «Озерка» понесли збитки на понад 100 тисяч. Повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на публікацію Олени Присягіної у  Facebook в групі «Історія у фотографіях». Згідно з повідомленням, все сталося через грозову зливу небаченої інтенсивності.

Вона вибухнула над містом 23 липня близько 11 години ранку. З особливою силою негода вирувала у районі Пушкінського проспекту.

Вода, зі страшною силою змітаючи все на своєму шляху, ринула з нагірної частини через Надеждинську вулицю на Озерний ринок. Встояти проти потужних стрімких потоків води не могли ні люди, ні тварини, ні автомобілі.

Усі нижні поверхи будівель та підвали затопило. Навіть пожежна команда, яку викликали для усунення наслідків негоди, не змогла добратися до місця. Коні не могли рухатися проти напору води.
Сильних руйнувань зазнав Озерний ринок. Ніхто з торговців не очікував, що злива буде настільки потужною та нищівною. Ніхто не встиг вжити хоч якихось заходів до захисту крамниць від повені.

Потоки води ринули з Філософської вулиці і миттєво перетворили всю базарну площу на суцільне озеро. Подекуди вода доходила до 21/2 аршина висоти. Здійнялася страшна паніка. Забувши про свої товари, торговці, особливо задніх рядів, прилеглих до Підгірної слобідки, стали дертися на колони та дахи.

Людських жертв вдалося уникнули здебільшого завдяки вправним діям наглядача ринку Мельника.

Він скинув із себе чоботи і по пояс у воді переміщував людей, головним чином жінок і дітей, у безпечніші місця. Потім він кинувся до міської канави, отвір якої був закупореним уламками стовпів, скринь, лавок і іншим мотлохом, через що вода, не маючи стоку, затопила сусідні райони. За допомогою двох солдатів, що випадково проходили повз, Мельнику з великими труднощами вдалося очистити слив у канаву, і вода відразу стала спадати.

Розбираючи уламки, він раптом почув несамовитий крик. Якийсь чоловік, захлинаючись, боровся з течією, яка тягла його до міської канаві. Мельник негайно кинувся на допомогу, і з величезним трудом йому вдалося витягнути людину, що вибилася з сил.

Діяльну участь у порятунку людей брав і штабс-капітан Б. Сверчков. В одній білизні, ризикуючи собою, він уберіг від явної загибелі трьох дітей.

Сильно постраждав весь ринок, але особливо його дрібні торговці, чий товар розташовувався на столах та скринях. Між рядами магазинів стояли суцільні озера води, змішаної з гасом, лаком, фарбами, смолою, в них плавали різні предмети та продукти із затоплених лавок та льохів.

Особливо сильними були водні потоки на Надєждінській вулиці. З шаленим ревом вони промайнули через ринок до будівлі Управління Катерининської залізниці, перекидаючи на своєму шляху телефонні стовпи, змітаючи паркани.

Біля управління стихійно утворилася переправа. За перевезення на ломових брали 15-20 копійок. Багато пішоходів героїчно крокували по пояс у воді.

Двірники відчинили люки на бруківках, але вони одразу ж зникли під водою. Навіть знаків над ними не встигли поставити. Якийсь пан із парасолькою повільно просувався по проспекту. Спочатку вода доходила йому до пояса, потім усе вище та вище. Він витяг обидві руки вгору – і раптом зник. На поверхні води виднілася тільки парасолька. Неподалік опинилася платформа ломовика. Її направили до плаваючої парасольки, і незабаром витягли людину з води.

Наслідки зливи були жахливими. На одному тільки Озерному ринку збитки склали 100 тисяч.

  • За матеріалами Олени Присягіної, а також – за матеріалами книги «Озерка наша». Автор Валентина Лазебник.
  • Вулиця Надєждінська, пізніше вулиця Чичеріна, зараз Надії Алексєєнко.
  • Фото повені у 1915 році не знайдено, тому додано фото повені на «Озерці» у 1931 році і цей же район у 1977 році.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: