У лютому городники та садівники розпочинають певні роботи, які плавно переростуть у весняні. З одного боку, ще можуть вдарити сильні морози. З іншого – збільшується світловий день, морози чергуються з відлигами та ясними днями. Деякі культури вже сіють на розсаду, для інших – готують субстрат та ємності. Про турботи лютого розповідає Василь Нетребко, досвідчений городник з Петриківської ОТГ.
Перевіряємо насіння на схожість
Хоча зараз лише середина лютого, городники вже починають висівати у парник чи теплицю насіння певних овочевих культур на розсаду.
– У чому переваги такого раннього посіву в лютому?
– Головна перевага — отримання високих врожаїв у ранні терміни. А якщо не вдасться отримати сходи, до весни буде достатньо часу, аби провести повторний посів. Крім того, така розсада менше уражається хворобами. Щодо культур, які можна посіяти на розсаду в лютому, то це пізні сорти білоголової капусти, селера, томати, баклажани, середньостиглі та пізні сорти солодкого перцю.
– З чого городнику чи дачнику варто почати?
– Насамперед треба провести одну важливу процедуру — перевірити насіння на схожість. Зробити це можна за допомогою пророщування. Для цього візьміть вологу серветку, розкладіть на ній насіння і накрийте зверху такою ж серветкою. Залиште насіння у серветках у приміщенні з температурою 18-22°С та час від часу зволожуйте, щоб серветка не пересихала. Кожна культура має свій період часу від посіву до проростання. Визначте, скільки часу потрібно у вашому конкретному випадку, і тоді перевірте, яке насіння проклюнулося.
Де брати ґрунт?
Пан Василь зазначає, що субстрат має бути легким – повітря- і вологопроникним.
– Кислотність ґрунту – рН 5,5-6,5. За механічними властивостями – земля має бути пухка, розсипчаста. Найзручніше купити в спеціалізованому магазині готовий субстрат «для вирощування розсади». Більшість із них — на основі торфу.
– Розкажіть, будь ласка, як правильно готувати ґрунт для посіву насіння на розсаду?
– Готовий до посіву субстрат має бути помірно вологим. Якщо його потрібно підсушити – висипте його в таз або іншу плоску відкриту ємність, щоб зайва волога випарувалася. Можна провести знезараження ґрунту, якщо ви хочете уникнути «чорної ніжки» й інших хвороб розсади. Для цього виставте субстрат на мороз на кілька днів, але надійніше скористатися спеціальними препаратами (фунгіцидами), наприклад, Превікур тощо. Полийте розчином ґрунт за кілька днів до посіву.
У чому краще вирощувати розсаду?
Василь Петрович радить:
– Якщо вирощувати сіянці до стадії 1-2 справжніх листків, а потім пересаджувати їх (пікірувати) у великі ємності, то можна сіяти в невеликі неглибокі контейнери – це схоже на посів рослин рядками в грядку. А потім потрібно буде розсаджувати рослини в касети, торф’яні стаканчики або контейнери.
Можна вирощувати розсаду і без пікіровки. Тоді можна скористатися касетами або контейнерами, дуже зручно вирощувати томати в одноразових стаканчиках. Відразу сійте в них по 1-2 насінини.
Немає особливої необхідності користуватися торф’яними таблетками при вирощуванні розсади помідорів. На відміну від тендітних огірків, томати — рослини міцні і добре переносять пересадку, навіть якщо коренева система буде при цьому порушена.
Покрокова інструкція
1. Насипаємо землю в стаканчик. Беремо підписаний (назва сорту) пластиковий стаканчик, в якому ми зробили дренажні отвори, і насипаємо в нього землі на 3/4 висоти. Постукайте дном стаканчика по столу – земля злегка ущільниться і займе 2/3 висоти. Далі робимо поглиблення в землі тильною стороною олівця – місце для насіння. Можете робити 2-3 лунки, щоб посіяти кілька насінин із запасом. Зайві можна відщипнути або відсадити. Глибина лунки – 7-10 мм. Краще зробити позначку на олівці, щоб всі лунки були однакової глибини – тоді ви отримаєте одночасні сходи.
2. У кожну лунку викладаємо 1-2 насінини. Якщо ви сієте не гібрид, то можете сіяти в кожен стаканчик по кілька насінин і навіть по парі в кожну лунку. Це дасть вам запас схожості, про всяк випадок. Якщо ви пророщували/замочували насіння заздалегідь, то не перетримуйте їх. Як тільки трохи показався корінець – відразу сійте. Інакше вам буде важко не пошкодити корінь, який став занадто довгим.
3. Тепер загортаємо посіви. Стаканчик – м’який, тому дуже просто обжати його пальцями по верхній лінії ґрунту – ось наше насіння і загорнуте.
4. Нарешті поливаємо посіви. Важливо: поливайте тоненькою цівкою, щоб не розмити поверхню ґрунту, вода має розтікатися. І обов’язково теплою водою, кімнатної температури або трохи тепліше приблизно +20-30°С. Воду приготуйте заздалегідь, водопровідній – дайте відстоятися не менше доби. Краще використовувати м’яку воду з фільтра або природного джерела.
5. Накриваємо посіви плівкою. Ставимо стаканчики в пластикові або інші ящики (на дно постеліть папір і/або плівку). У звичайний пластиковий ящик поміщається 20 стаканчиків. Дуже зручно. Накриваємо посіви склом або пакетом – для збереження вологи.
6. Ставимо посіви в тепле місце. На стадії проростання насінню томатів, наприклад, світло не потрібне, а ось тепло – необхідне. Тому сміливо ставте ваші помідорчики вище – на шафу в кімнаті або кухні. Оптимальна температура для появи сходів томатів – +23-25°С.
7. Не забуваємо провітрюємо посіви, стежимо за вологістю ґрунту. Кожен день знімаємо плівку, струшуємо з неї конденсат. Даємо землі подихати кілька хвилин. Ґрунт має бути весь час помірно вологим, якщо потрібно – акуратно поливаємо всю поверхню землі. Зручно це робити за допомогою пульверизатора.
Автор Людмила БЛИК.