Тиждень Масляної символізує наближення весни, а святкування прив’язане до Великодня (відзначається за вісім тижнів до Воскресіння Господнього). Тому щороку Масляна припадає на різні дати. 2023 року вона проходитиме з 20 до 26 лютого. Які млинці на Масляну можна приготувати, щоб порадувати рідних, пише сайт «Наше Місто» з посиланням на ТСН.
Традиційні млинці від Євгена Клопотенка
Традиційні млинці пористі та тонкі. Найчастіше вони смакують із солодкою начинкою. Однак у них можна класти фарш та подавати зі сметанним соусом.
Інгредієнти:
- 30 г борошна;
- 340 мл молока;
- 2 яйця;
- 2 ст. л. соняшникової олії;
- 2 ст. л. цукру;
- дрібка солі.
Процес приготування:
Дуже важливо повністю дотримуватись рецептури, щоб отримати смачні млинці. Спочатку мука. Її треба просіяти.
Для тіста змішати сіль, яйця, олію та цукор. Перемішати до однорідного стану. Додати просіяне борошно і знову перемішати.
Тепер до одержаної маси додати молоко. Слід вливати його обережно та невеликими порціями, постійно перемішуючи суміш. Має вийти рідке тісто, що добре розтікається.
Дати тісту настоятися 10 хвилин, змастити сковороду невеликою кількістю олії та вилити тісто, розподіливши його поверхнею.
Випікати по одній хвилині з кожного боку.
Млинці зі шпинатом від Джеймі Олівера
Якщо хочете здивувати своїх рідних, можете спробувати приготувати млинці зі шпинатом.
Інгредієнти:
- стигле авокадо;
- 350 г помідорів чері;
- 100 г шпинату;
- 3 ріпчасті цибулини;
- 15 г свіжого коріандру;
- лайм;
- оливкова олія;
- велике яйце;
- склянка борошна;
- склянка напівзнежиреного молока;
- 300 г сиру;
- гострий соус чилі.
Процес приготування:
Для тіста потрібно змішати борошно, яйце, молоко. Потім збити сир, шпинат, сіль та перець до однорідної маси і додати до основної суміші.
Сковороду розігріти на середньому вогні, змастити олією і смажити млинці до золотистої скоринки з кожного боку.
Попередньо можна приготувати начинку: розрізати навпіл авокадо, витягнути кісточку, помідори розрізати четвертинками і покласти все у велику миску.
Додати дрібно нарізану цибулю, чверть шпинату, дрібку коріандру. Заправити все соком одного лайма. Збризнути столовою ложкою оливкової олії, додати сіль і перець.
Млинці посипати сиром, викласти салат і полити соусом чилі.
Млинці з апельсиновою карамеллю та лікером від Лізи Глинської
Якщо вам хочеться спробувати щось вишукане, можна скористатися рецептом від Лізи Глинської.
Інгредієнти:
- 130 г борошна;
- 20 г цукру;
- 300 мл молока;
- 3 яйця;
- цедра одного апельсина;
- 60 г олії;
- 50 мл апельсинового лікеру;
- Сіль
Для апельсинової карамелі:
- 40 г цукру;
- 20 г олії;
- 20 мл лікеру;
- філе, сік та бланширована цедра двох апельсинів.
Процес приготування:
У великій ємності з’єднайте яйця та цукор. Додати апельсиновий лікер та всі сухі інгредієнти: сіль, борошно, цедру.
Додається гаряче молоко та попередньо розтоплене масло. Все ретельно перемішати та смажити на розігрітій змащеній олією сковороді.
Далі готується апельсинова карамель. Для цього відокремлюється м’якоть апельсина та розрізається. У сковороду насипається цукор. Потрібно почекати, поки він розтане і утвориться карамельний аромат.
Додати розтоплену олію та лікер, почекати кілька секунд доки всі інгредієнти не змішаються, тоді влити апельсиновий сік, порізані апельсини, цедру. Випарюємо суміш на маленькому вогні. Готова карамель повинна мати констистенцію густого сиропу.
Гречані млинці на Масляну для веганів
Якщо ви не вживаєте продукти тваринного походження, можна приготувати гречані млинці.
Інгредієнти:
- 300 мл мигдального молока;
- 1 ч. л. ванільного екстракту;
- 75 г бланшованого мигдалю;
- 100 г гречаного борошна;
- 100 г рисового борошна;
- 2 ч. л. розпушувача;
- стиглий банан;
- оливкова олія;
- 350 г будь-яких ягід;
- кленовий сироп;
- 4 ст. л. грецького йогурту за бажанням.
Процес приготування:
Спочатку потрібно змішати ванільний екстракт, молоко, борошно, мигдаль, розпушувач, очищений банан. Збити все до однорідної маси за допомогою блендера чи віночка.
Добре розігріти сковороду, змастити її олією.
Викласти на поверхню сковороди 3 столові ложки тіста, відразу покласти ягоди, закрити млинець ще 3 столовими ложками тіста. Смажити з двох боків до золотистого кольору. Перед подачею можна полити грецьким йогуртом.
Безглютенові млинці від Джеймі Олівера
Не варто відмовляти собі у задоволенні людям із целіакією. Наприклад, можна приготувати чудовий варіант швидких безглютенових млинців.
Інгредієнти:
- велике яйце;
- 250 г безглютенового борошна;
- 300 мл молока;
- оливкова олія;
- морська сіль.
Процес приготування:
У великій ємності перемішати яйце, склянку молока, безглютенове борошно, дрібку солі. Збити до однорідної суміші.
Смажити на розігрітій сковороді (на середньому вогні), яку потрібно попередньо змастити олією. З кожного боку готувати млинець 1-2 хвилини.
Ці млинці можна подавати з будь-якими начинками: фруктами, йогуртом, медом і т.д.