Skip to content

Плацинди з сиром та зеленню: унікальний рецепт молдавської випічки

Ксенія Куземко

Плацинда – пиріг або коржик з тіста і з начинкою. Поширена та популярна страва в Румунії, Молдові, а також Україні, особливо на Поділлі, Бессарабії, Нижньому Подніпров’ї. Варіанти начинок дуже різноманітні, від найпопулярніших – солона бринза, сира картопля з копченим підчеревком до досить гастрономічних із весняною зеленню або солодким джемом, пише «Наше місто».

Вам знадобиться

Для тесту:

  • Борошно-3 ст.
  • Масло вершкове – 200 гр
  • Яйце -1.шт.
  • Олія – 3 ст. л.
  • Оцет (6%) – 2ст. л.
  • Сіль – щіпка

Для начинки:

  • Сир – 500 гр (9%)
  • Пучок кропу та зеленої цибулі
  • Яйця – 2 шт
  • Сіль за смаком

Як готувати

Вершкове масло з холодильника натерти на тертці.

У 200-грамову склянку розбити яйце, додати олію та оцет.

Налити воду з холодильника до повної склянки.

Розмішати до однорідної суміші.

Борошно розтерти руками з вершковим маслом до стану крихти і додати вміст склянки.

Замісити тісто, поділити його на 7 частин. Накрити плівкою та поставити на 1 годину в холодильник.

Приготувати начинку: до сиру додати дрібно нарізану зелень, яйця, сіль.

Все добре перемішати.

Тепер почнемо формувати плацинди. Тісто краще не діставати все одразу з холодильника. Беремо по 1 кульці. Стіл посипати борошном. Робимо руками коржик.

Потім розкочуємо тісто качалкою від середини до країв у дуже тоненький корж (що просвічує). Якщо краї коржа будуть не рівні-нічого страшного, все перекриється під час ліплення.

На середину коржа викладаємо 2-3 столові ложки начинки, залишаючи вільні краї тіста.

Потім гострим ножем надрізаємо тісто на 6 сегментів.

Беремо два протилежні сегменти та по черзі закриваємо ними начинку від країв до центру.

Тепер наступні два протилежні сегменти.

І нарешті останні два сегменти. Долонькою легенько притискаємо по колу всю плацинду, щоб тісто зліпилося. Нагріваємо сковороду з олією. Викладаємо плацинду швами вниз і смажимо на маленькому вогні приблизно 5 хвилин, потім перевертаємо на інший бік і теж обсмажуємо до рум’яного кольору.

Порада: сковороду краще нагрівати на такому ж полум’ї, на якому пектимемо плацинди.

Категорія: Афіша, Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: