Skip to content

Україна розташована на краю того самого поясу: експерти про загрозу землетрусу для України

Ксенія Куземко

Україна розташована на краю того самого поясу: експерти про загрозу землетрусу для України

Сьогодні у Туреччині та сусідній Сирії відбулися масштабні землетруси. Загинуло тисячі людей. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що землетрус став наймасштабнішим у країні з 1939 року: впало 2818 будівель. Виявляється, що Україна теж перебуває на поясі, на якому стався моторошний землетрус. Заступник директора Інституту геофізики НАН Олександр Кендзера розповів, чи є ризики для України після того, що сталося у Туреччині. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на 24 канал.

Як пояснив Олександр Кендзера, Україна перебуває у зоні Вранча та фактично розташована на краю того самого поясу, в якому відбулися моторошні землетруси в Туреччині й Сирії.

«Зона Вранча, яка генерує такі сильні землетруси, які відчуваються на території України, фактично належить до того ж сейсмоактивного поясу, який утворився унаслідок того, що євразійська материкова плита – це, починаючи від Азорських островів через Середземне море, вона протягується через зону Вранча, протягується на Туреччину, на Кавказ і проходить далі, де розділяється біля Гіндукушу на 2 пояси. Один іде на південь, а інший – у напрямку Камчатки», – сказав директоа Інституту геофізики НАН.

За його словами, землетруси відбувалися весь час – як на території України, так і Туреччини, але вони не були такого масштабу.

Де в Україні може бути потужний землетрус

Разом з тим, сейсмолог розповів, що сейсмічні впливи можуть бути найбільшими на півднному-заході Одеської області.

«Якщо ми будемо дивитися на карти загально сейсмічного руйнування, на яких показано рівень сейсмічної небезпеки України, то бачимо, що на півднному-заході Одеської області сейсмічні впливи можуть бути найбільшими. Вони можуть досягати 8 і навіть 9 балів за десятибальною шкалою»,– сказав Олександр Кендзера.

Він наголосив, що в Одесі та інших місцях на території України слід враховувати параметри сейсмічної небезпеки, які можуть бути на тому чи іншому майданчику, де вже побудований об’єкт, або планується будівництво.

Україна розташована на краю того самого поясу: експерти про загрозу землетрусу для України

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра, Україна

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: