Skip to content

Звук, який пробирає до мурах: історія Будинку органної музики у Дніпрі (Відео)

Новини Дніпра: Будинок органної музики

У Дніпрі неподалік від центру міста знаходиться архітектурна перлина – пам’ятка національного значення – Брянська церква. Вона була побудована на початку ХХ століття, однак як культова споруда діяла лише кілька років – радянська влада зачинила двері храму. Десятиліттями будівля церкви занепадала, у 1970-х роках її навіть хотіли знести. Однак врятував споруду музичний інструмент. У 1980-х роках тут відкрити органний зал. Про історію та сьогодення Брянської церкви, розкажуть журналісти сайту “Наше місто”.

Храмову споруду побудували швидко, тут почали служити православні священики.

Однак після приходу до влади більшовиків, доля Брянської церкви була сумною. Культову споруду закрили, з часом вона занепала. Ба більше, вже в 1970 роках будівлю хотіли демонтувати. Врятував її випадок. Керівництвом Дніпропетровської області було вирішено відкрити у місті залу органної та камерної музики. Спеціалісти зазначили, що акустика у будівлі майже ідеально підходить для встановлення тут коштовного музичного інструменту.

Після проголошення незалежності більшість культових споруд було повернуто у власність релігійних організацій. В тому числі – Брянську церкву.

Наразі між будинком органної музики та релігійною громадою є меморандум, що заклад культури знаходиться в приміщенні ще два роки. Йде війна, питання перенесення органу не є першочерговим. Проте відкладати його в довгу шухляду також не слід задля уникнення конфлікту між церквою та діячами культури.

Категорія: Важливо, Відео, Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: