Skip to content

Дворянське прокляття: яка вулиця Дніпра зберігає легенду про заборонене кохання

Ксенія Куземко

Дворянське прокляття: яка вулиця Дніпра зберігає легенду про заборонене кохання

Кожна вулиця має свою історію, свої легенди. Це стосується міста Дніпро, вулиці якого зберігають багато секретів. Сьогодні ми розповімо одну із них, пише «Наше місто» з посиланням на фейсбук-сторінку Лесі Логашової.

Є в нашому місті місце, де колись була слобода, що отримала назву “Невінчана балка”.

У 1790-х роках, одразу після заснування Катеринослава, навколо яру, розташованого в районі сучасної Барикадної вулиці та відокремлюючого пагорба від його підніжжя, з’явилися будинки. З нагірного боку – садиби із садами. А з іншого – забудови міської бідноти, які ті поспіхом зводили на власний розсуд.

Їхня слобода отримала назву “Невінчаної” за назвою однойменної балки і проіснувала до 1915 року.

Чому ж балка отримала таку назву

Згідно з легендою, в середині XVIII століття, балка стала останнім притулком для брата і сестри, які втекли з рідного дому. За злою іронією долі вони були закохані. Коли батьки про це дізналися, то вирішили відправити сина до армії, а дочку терміново видати заміж.

Змиритися з розлукою закохані не могли, і тієї ж ночі втекли. Будучи в бігах, вони спробували повінчатися в місцевій церкві, але священик відмовив, коли побачив їхню зовнішню подібність.

За переказами, у Дикому полі втікачів застигла буря та змусила їх шукати укриття. Насилу вони знайшли притулок у густому лісі на схилах яру. Несподівано блискавка вдарила в дуб, під яким вони були. Дерево впало, і брат із сестрою загинули.

Легенда свідчить, що це помітили пастухи, які перечікували грозу на протилежному схилі балки. З того часу балку, а пізніше слободу, під пагорбом у районі нинішньої вулиці Барикадної, почали називати “Невінчаною”.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: