Skip to content

Хортиця під загрозою: зниження рівня води у р. Дніпро негативно впливає на екологію

Через значне зниження води у Дніпрі у зв’язку з пошкодженням Каховської ГЕС обміліла заплавна частина острова Хортиці. Про це повідомляє Національний заповідник «Хортиця», пише сайт «Наше Місто».

Значне зниження води в річці Дніпро нижче греблі ДніпроГЕС вплинуло і на острів Хортицю та його заплавну частину, оскільки Хортицькі озера безпосередньо сполучені з водами Дніпра та залежать від рівня води у ньому. Причиною падіння рівня води є дії російських окупантів і пошкодження споруд Каховської гідроелектростанції, що знаходиться в руках загарбників.

«Хортицька заплава набула свого сучасного вигляду не так давно. Наповнення чаші Каховського водосховища із поступовим збільшенням рівня води до проектного (в околицях Хортиці ця цифра становить близько +1,5 м) завершилося у 1958 році. Тобто насправді ми зараз спостерігаємо максимально наближений до історичного рівень води навколо Хортиці. Хортицькі плавні за часів козацтва існували, як періодично затоплювані весняним паводком ділянки суходолу», – розповіли у заповіднику.

Як кажуть у Національному заповіднику, значна частина наукової спільноти свого часу відстоювала необхідність спуску Каховського водосховища, але, звісно, у контрольований спосіб.

«Неконтрольоване зниження рівня води матиме вплив на екологію Дніпра і Хортиці. Це тема спеціальних досліджень широкого кола фахівців. Зараз на території Хортицької заплави оголені значні ділянки дна озер та більшості проток. На щастя, вода відступала поступово, що разом з особливостями рельєфу дна водойм дозволило рибі вийти у глибші руслові ділянки озер та річки Дніпро. Це пов’язано і з тим, що Хортицькі озера з’єднані між собою та з Дніпром, – підкреслили у заповіднику. – Наразі через спуск води найбільше страждають тварини та рослини, які обрали місцем свого існування мілководдя. Вплив падіння рівня води на природні комплекси залежить від його тривалості. У разі підняття рівня води у весняний період наслідки для природи заплавної частини острову будуть не критичними».

18 січня на позачерговому засіданні регіональної Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорізької області обговорили питання зниження рівня води у Дніпрі та стан водних біоресурсів Каховського водосховища. За результатами засідання прийнято рішення невідкладно створити профільну робочу групу, яка має проаналізувати усі аспекти цієї складної ситуації та вжити заходи в межах своєї компетенції задля запобігання можливим негативним наслідкам.

Новини Дніпра: зниження рівня води у Запоріжжі - Наше Місто

Зараз співробітники заповідника проводять природничі та археологічні дослідження, нанесення на карту контурів озер, прибирання берегової смуги та осушених ділянок дна від сміття, що за інших обставин було б недоступне.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: