Skip to content

Діло в трубі: хто в Україні може не оплачувати доставку газу

Новини Дніпра: Важлива заява "Нафтогазу" для дніпрян

В Україні згідно з чинним законодавством, навіть якщо споживач не користувався газом протягом року, але підключений до його постачання, він все одно має оплачувати послугу доставлення газу.

Аби офіційно не платити за доставлення газу, трубу фізично треба повністю відрізати, задокументувати цей факт та передати документи у свій облгаз. Тоді абонплату за доставлення газу більше не нараховуватимуть. Українці з нульовим споживанням, а також для ті, хто користувався газом менш як 9 місяців, мають мінімальний тариф на доставлення газу. Такі мінімальні платежі затвердили у НКРЕКУ, пише сайт «Наше Місто».

Такий платіж розраховується, зважаючи на чинні норми споживання газу та залежить від газових пристроїв, які є в помешканні споживача.

Тобто, якщо сім’я користується лише газовою плитою, його замовлена потужність встановлена лише на рівні 39 кубометрів на рік. Для споживачів із газовою плитою та колонкою мінімальна замовлена потужність становить 126 кубометрів. Для тих, хто використовує опалювальний газовий котел – 314 кубічних метрів.

Навіть якщо об’єкт газоспоживання або внутрішньобудинкова система газопостачання були пошкоджені, доставлення газу все одно потрібно оплачувати, доки газовики не виправлять неполадку. Після цього споживачам зроблять перерахунок.

Нагадаємо, в Україні споживачі щомісяця отримують дві платіжки за газ – за використане блакитне паливо (згідно з лічильником) та за доставлення газу. Вартість доставлення газу розраховується індивідуально для кожного домогосподарства. У кожного облгазу України тарифи різняться, що залежить від віддаленості населеного пункту та розгалуженості мережі. 

Сума абонплати також залежить від обсягів газу, спожитого за попередній газовий рік, тобто з 1 жовтня 2021 року по 30 вересня 2022 року. Якщо за цей період сім’я витратила газу менше, ніж у попередньому газовому сезоні, то й платити за розподіл газу вона буде менше. Відповідно, за більшого споживання газу абонплата теж буде більшою.

Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: