Skip to content

Хвороба, яку переносять комарі, з’явилася у Дніпрі: подробиці

Новини Дніпра: Малярія в Дніпрі - Наше Місто

На початку 2023 року в Дніпрі було зареєстровано випадок захворювання на малярію. Інформація про це надійшла із Дніпропетровського лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України. Фахівці провели епідеміологічне розслідування та виявили, що хворий прибув до України з Республіки Молдова. До цього він побував в одній із країн Африки. Там і підхопив підступне захворювання, повідомляє кореспондент «Наше місто».

Заразити інших хворий не може

Той факт, що дніпровські медики мають справу саме з малярією, вони запідозрили ще у приймальному відділенні. Протягом доби діагноз було підтверджено лабораторним шляхом. Пацієнту одразу було призначено необхідне лікування.

  – Хворий потрапив до нашого відділення зі скаргами на лихоманку, яка турбувала його протягом двох тижнів, – розповідає Борис Мстиславович – лікар інфекціоніст. – Також у нього були скарги на слабкість, відсутність апетиту, збудженість. Ми взяли у нього кров на аналіз і таким чином діагностували малярію. Пацієнт був у свідомості, у стані середньої тяжкості. Він чітко відповідав на запитання. Ми одразу призначили йому етіотропну терапію, провели внутрішньовенну дезінтоксикацію.

На сьогоднішній день хворий на малярію вже завершив курс лікування і виписався з лікарні. Аналізи підтвердили, що збудника захворювання у нього немає. Щоб подолати хворобу, знадобився один тиждень. Варто зазначити, що хворий на малярію не становить небезпеки для оточуючих. Тому поширення цього захворювання у Дніпрі побоюватися не доводиться.

Новини Дніпра: Малярія в Дніпрі - Наше Місто

  – Малярія не передається ні фекально-оральним, ні повітряно-краплинним, ні контактно-побутовим шляхами, – зазначає Борис Мстиславович. – Тому обмежувати контакт пацієнта з іншими людьми не потрібно. У той же час, слід пам’ятати про те, що малярія буває різною – і через тяжкість перебігу хвороби, і її тривалість. На жаль, зустрічаються також рецидивні форми – коли хвороба повертається через якийсь час. У випадку із дніпровським пацієнтом його життю, на щастя, нічого не загрожувало.

Виною всьому маленький комар

Що таке малярія? Це інфекція, що викликається різними видами збудника Plasmodium. Малярію переносять інфіковані комарі. При цьому жоден вид комарів із тих, що водяться в Україні, цю хворобу не поширює (навіть ті величезні, яких ми звикли називати малярійними). Заразитися малярією можна тільки від укусу комах Anopheles. Вони невеликі, зовні схожі на комарів, що живуть у наших широтах, люблять жаркий і вологий клімат.

  Спочатку ця хвороба схожа на грип: можуть початися лихоманка та головний біль. Проте вже через день інфекція починає вражати внутрішні та переходить у серйозну стадію, яка може закінчитися смертю хворого. Симптоми та ознаки малярії включають лихоманку, мерзлякуватість, озноб, пітливість, діарею, біль у животі, дихальну недостатність. У хворого можуть спостерігатися сплутаність свідомості, судоми, гемолітична анемія, ниркові аномалії. Лікування та профілактика малярії залежать від виду збудника та його чутливості до лікарських препаратів, а також стану пацієнта.

  Як правило, після того, як гостра фаза захворювання проходить, температура тіла хворого знижується до нормальної або субфебрильної. У цей час відбувається сильне потовиділення та настає глибокий сон, який триває від 2 до 5 годин. Повторний напад хвороби настає через 48-72 години. Це захворювання лікується лише за умов стаціонару під постійним наглядом медичного персоналу. Малярія небезпечна ускладненнями, тому головна мета лікування полягає у тому, щоб запобігти їх розвитку. Наприклад, таких як анемія, ураження легень, печінки, головного мозку, серцева недостатність та інших.

Новини Дніпра: Малярія в Дніпрі - Наше Місто

Найкраще захистить щеплення

На скільки сьогодні поширена малярія? Виявляється, близько половини населення Землі схильні до ризику зараження цим захворюванням. Здебільшого на неї хворіють люди в Африці, Індії та інших регіонах Південної та Південно-Східної Азії, а також у Північній та Південній Кореї, Мексиці, Центральній Америці, Гаїті, Домініканській Республіці, Південній Америці, на Близькому Сході (включаючи Туреччину, Сирію, Іран) та Ірак) та Середньої Азії. У 2021 році на малярію у всьому світі захворіло 247 мільйонів осіб, кількість померлих склала 619 000 осіб.

Найчастіше на це захворювання хворіють жителі та гості африканського регіону. Позаторік там сталося 95% усіх випадків захворювання на малярію та 96% випадків смерті від неї. Приблизно 80% померлих від малярії склали діти віком до 5 років. Щороку близько 30 000 тих, хто відвідують небезпечні регіони, хворіють на малярію. При цьому 1% із них помирає. Тому якщо ви були або збираєтеся вирушити до країн, де високий ризик зараження цією інфекцією, варто заздалегідь подбати про своє здоров’я.

Перше, про що потрібно подумати, це захист від комах. Надійні помічники – москітні сітки, закритий одяг, репеленти (спреї, що відлякують комарів). Друге – це хіміопрофілактика, тобто ліки від малярії, які можуть швидко подолати інфекцію. З цього приводу слід проконсультуватися з лікарем. Він порадить, які медикаменти найкраще підходять у вашій ситуації. Можливо, варто пропити профілактичні препарати ще за тиждень-два до поїздки.

  Потрібно пам’ятати про те, що поки що ніякі ліки не гарантують 100% захисту від захворювання. На сьогоднішній день існує єдиний надійний спосіб уникнути зараження малярією у несприятливих місцях – це вакцинація. Зазвичай курс вакцин призначають за два тижні до поїздки до місця, де існує небезпека епідемії малярії, триває протягом усього часу перебування, а також ще чотири тижні після повернення.

Категорія: Новини Дніпра, Новини здоров'я Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: