Skip to content

З 1 січня соцдопомогу виплачуватимуть по-новому: що зміниться

З Нового року допомога ВПО, малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям на дітей, інші пільги виплачуватиметься по-іншому. Повідомляє сайт «Наше Місто» з посиланням на постанову Кабміну №1320. Згідно цієї постанови, автоматичне нарахування державної соціальної допомоги та пільг під час воєнного стану припиняється.

Види допомоги та пільг, які не будуть автоматично нараховуватися:

  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям,
  • допомога на дітей самотнім матерям; допомога на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування,
  • допомога на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, з тяжкими вродженими вадами розвитку, рідкісними орфанними захворюваннями, онкологічними, онкогематологічними захворюваннями, дитячим церебральним паралічем, тяжкими психічними розладами, цукровим діабетом I типу (інсулінозалежним), на дитину, яка отримала тяжку потребує трансплантації органу, потребує паліативної допомоги, яким не встановлена інвалідність,
  • щомісячна грошова допомога особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I або II групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за ним,
  • тимчасова державна допомога дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідомо,
  • тимчасова державна соціальна допомога непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату; допомога на проживання ВПО.
  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю,
  • державна соціальна допомога особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю; пільги, призначені раніше.
  • Автоматичне нарахування всіх видів державної допомоги буде продовжено тільки для тих, хто проживає на окупованих територіях або де ведуться бойові дії.
Новини Дніпра: потрібно знову подати документи  ►Наше місто

У якому разі виплати не поновлюються

У разі виключення територіального товариства з переліку державна соціальна допомога та пільги продовжують виплачуватись протягом місяця, у якому територіальна громада виключена з переліку, та протягом наступного місяця після його виключення. У разі, коли в період запровадження військового стану виявлено відомості та/або отримано інформацію, яка вплинула або яка могла вплинути на встановлення права на отримання державної соціальної допомоги та визначення її розміру, виплата такої допомоги припиняється з місяця, наступного за місяцем, у якому виявлено відомості та/або отримана інформація.

Що потрібно зробити, щоб надалі отримувати виплати

Ті, хто раніше отримував допомогу автоматично, зараз проживає за межами громад, які розташовані в районі проведення бойових дій або перебувають у тимчасовій окупації, в оточенні (блокуванні), щоб надалі отримувати виплати, необхідно з 1 січня 2023 року подати відповідну заяву. Звернутися для цього потрібно до представників громад чи ЦНАП із пакетом документів.

Органи соціального захисту населення зобов’язані поінформувати пільговиків та одержувачів допомоги про припинення виплат/пільг шляхом надсилання повідомлення поштою/електронною поштою/засобами мобільного зв’язку та роз’яснити необхідність звернення з 1 січня 2023 року для продовження виплат/пільг.

Перерахунок пільг здійснюється органами Пенсійного фонду після 1 січня 2023 року щодо поводження з необхідними документами. При цьому виплачені під час військового стану кошти на момент подання нових заяв та документів не підлягають поверненню.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: