Skip to content

Збудований на кістках: історія легендарного стадіону “Дніпро-Арена”

Софія Танченко

Новини дніпра: Історія стадіону "Дніпро-Арена"

Легендарний стадіон «Дніпро-Арена» разом з усім майном виставили на аукціон. Дата торгів призначена на 12 січня 2023-го року. Ніхто не знає, що буде з ним потім. Чи залишить його новий власник? Натомість хочемо нагадати вам історію цього стадіону. Адже вона досить цікава.

На місці сучасного стадіону за часів Катеринославу було розташоване міське кладовище. У 1940 році на його місці було побудовано стадіон, де грала команда «Сталь». З побудовою у 1967 році стадіону «Метеор» на 35 тис. глядачів, матчі на стадіоні «Металург» поступово припинилися до 1978 року.

У 90-ті роки 20 століття біля стадіону існував легендарний ринок «Хмара». Це було одне з небагатьох місць у Дніпрі, де під час дефіциту можна було принаймні щось придбати. І ціни там були значно нижчими, ніж у магазинах.

У квітні 2005-го почалося будівництво стадіону «Дніпро-Арена». У вересні 2008-го будівництво завершили.

8 вересня 2008 року Державна комісія підписала акт прийняття стадіону «Дніпро» в експлуатацію. Нова футбольна арена мала поле розміром 105×68 м, роздягальні, зали для розминки, тренажерну залу, тренерські кімнати, приміщення для представників ЗМІ, суддів, VIP-ложу на 296 місць, ресторан на 550 місць. Для вболівальників з обмеженими фізичними можливостями також були облаштовані комфортні місця. 14 вересня 2008 року стадіон урочисто відкрили за участю президента Віктора Ющенка.

Арена в Дніпрі стала першою в Україні стадіоном-новобудовою до Євро-2012. Її повинні були здати ще в серпні 2007 року, проте дата відкриття неодноразово переносилася.

Наприкінці вересня 2008 року у ЗМІ з’явилась інформація про невідповідність нової арени у Дніпрі вимогам УЄФА.

19 листопада 2008 року на стадіоні відбувся перший офіційний матч за участю збірної України — товариська зустріч проти збірної Норвегії. Контрольна гра з вікінгами стала для «синьо-жовтих» ювілейною, 150-ю в їхній історії. Гра закінчилась перемогою українців з рахунком 1:0.

Після цього на стадіоні було зіграно не один матч, проведено не один концерт. Проте, яка доля чекає на нього після продажу – залишається тільки здогадуватись.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: