Skip to content

Декілька дверей до паралельних світів: міфи та легенди Монастирського острова

Монастирський острів у місті Дніпро – це не просто парк чи зона відпочинку, це окрема місцина, овіяна міфами та легендами, цікава як для дорослих, так і для дітей. Повідомляє сайт «Наше Місто».

Перші відомості про острів з’явилися в далекому XVII сторіччі. Саме тоді він і здобув свою назву. Пізніше, через два сторіччя, острів стали називати Бураковским, а інколи – Богомолівським.

Але чому саме Монастирський? Адже до 1999 року жодного монастиря чи церкви там не було.

Вважається, що у давні часи на цьому місці стояв величний візантійський монастир. На жаль достовірних підтверджень цій інформації до наших часів на збереглося.

У 1820 році острів передали у відомство до училища садівництва. Пізніше там було вирішено розводити смолисті дерева. Тоді ж острів був засаджений квітами, травами та чагарниками.

Наступний етап розвитку острова припадає на початок XX сторіччя. У цей час він став опорою для великого залізничного моста, а на його березі влаштували розкішний яхт-клуб.

У 1956 році було прийнято рішення зробити острів зоною відпочинку. Тоді його з’єднали з берегом пішохідним мостом, облаштували, встановили пам’ятник Т. Г. Шевченку. До речі, він і по нині є одним з найбільших пам’ятників Шевченку в Україні.

В 1999 році на острові було побудовано невелику церкву. Незважаючи на свої мініатюрні розміри, вона славиться далеко за межами Дніпра. До неї з’їжджаються люди для того, щоб обвінчатися, хрестити дітей, чи просто, щоб у тиші звернутися до Всевишнього.

Найбільш цікавою легендою, пов’язаною з Монастирським островом, є легенда про княгиню Ольгу. В 957 році вона пливла річкою до міста Царьград. В дорозі настигла її шалена буря. Ольга заховалася від непогоди у стародавньому монастирі на невеличкому острові. Саме ця схованка допомогла їй пережити бурю і продовжити свій шлях.

До того ж, говорять, що Монастирський острів колись відвідав апостол Андрій Первозванний підчас своєї мандрівки цими місцями. Можливо саме через це острів має таку дивовижну атмосферу?

До того ж, в народі люблять розповідати про «дивні» місця на острові. Знавці паранормального підтверджують, що острів наділений енергоінформаційною силою. Начебто саме тут розташовано декілька входів до паралельних світів. Через це на острів з’їжджаються відомі екстрасенси з усієї Європи.

Але не лише медіумів приваблює Монастирський острів, в усі пори року тут можна зустріти пари закоханих, які милуються мальовничим видом на Дніпро. Свій статус найромантичнішого місця острів здобув завдяки своєму мосту. В народі його називають «Міст закоханих».

Новини Дніпра: містика Монастирського острова - Наше Місто

Категорія: Новини Дніпра, Новини Культури Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: