Skip to content

Розумне світло: скільки в Дніпрі коштують лампи, які працюють без електрики

Після масованого обстрілу критичної інфраструктури українці змушені шукати альтернативні джерела світла – кімнату можна освітлити за допомогою свічки або використовувати лампочки, які працюють без електроенергії. Повідомляє сайт «Наше Місто».

Так, лампи, що працюють без електрики, бувають декількох типів і головною їх відмінністю є тип енергії, який живить роботу лампи:

  • освітлювальні пристрої, що працюють на батарейках;
  • світлодіодні лампи на акумуляторах або сонячних батареях;
  • лампи-ліхтарі з автономним живленням;
  • олійні лампи

Пристрої, що працюють на батарейках

Такі лампи в основному створені для роботи за столом і їх можна використовувати учням або тим, хто працює вдома за комп’ютером. Ці пристрої також здатні освітлити всю кімнату.

При виборі такої лампи необхідно звертати увагу на тип батарейок – найкраще придбати модель, розраховану на АА та ААА, оскільки вони є найпоширенішими та найдешевшими. Ціна лампи в гіпермаркеті Дніпра варіюється від 650 грн до 1900 грн.

Світлодіодні лампи

Ці лампи мають істотну перевагу перед іншими джерелами світла – вони заряджаються від розетки, коли є електрика, накопичуючи заряд у вбудованому акумуляторі. Після вимкнення світла такий пристрій здатний працювати від 3 до 6 годин залежно від моделі та ємності акумулятора. Крім того, його можна використовувати як звичайний ліхтарик.

Подібний принцип роботи має також світильник на сонячній батареї – акумулятор накопичує сонячну енергію вдень, а вночі віддає її у вигляді електричного струму. Також її можна використовувати для заряджання смартфонів або інших девайсів.

У Дніпрі вартість лампи на сонячній батареї від 80 грн. до 4300 грн., а світильника з LED-лампочкою з вбудованим акумулятором – від 200 до 500 грн.

Лампи-ліхтарі

Новини Дніпра: які лампи працюють без електрики  - Наше Місто

Часто такі лампи у мирному житті використовують туристи. Вони можуть працювати як від акумулятора, так і від батарейок у звичайному форматі АА або ААА і підходять для вуличного або кімнатного освітлення.

У магазинах Дніпра ціна варіюється від 450 до 1 600 грн, залежно від моделі та типу лампи. При покупці рекомендується звертати увагу на потужність, ємність акумулятора та принцип роботи ліхтаря.

Олійна лампа

Цей пристрій працює на основі згоряння олії, його можна купити або зробити самостійно.

Так, у невелику ємність потрібно налити олію та опустити туди гніт. Другий кінець ґнота, закріплений над олією, підпалюється, і олія, піднімаючись по ґноту, горить. Щоб масляна лампа була безпечнішою для використання в будинку, на неї надягають спеціальний плафон. Саме він і захищає від відкритого полум’я.

Категорія: Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: