Skip to content

За що можна платити менше: чи зміняться рахунки за коммуналку в Україні через відключення світла

Новини Дніпра: Кому можна не платити за комуналку

Українці, які не мають лічильників або отримують комунальні послуги низької якості, мають право на перерахунок сум у платіжках. Йдеться про гарячу, холодну воду та опалення. При цьому через відключення електроенергії вартість послуги перераховувати не повинні: платити потрібно згідно з показниками свого лічильника. Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України №151. Передає кореспондент «Наше Місто».

Коли можна менше платити за воду

Українці за правилами можуть залишатися без води на період до шести години на добу. При цьому загальний період без води повинен становити до 30% від загального часу надання послуги. Якщо води немає понад шість годин на добу, то за кожну добу порушення допустимого відхилення сума у ​​платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Припустимо, що за місяць норму порушували п’ять разів. У такому разі сума у ​​платіжці має зменшитися на 16,5%. Наприклад, замість 300 грн. на місяць потрібно буде заплатити лише 250,5 грн.

Новини Дніпра: чи зміняться рахунки за комуналку - Наше Місто

Коли можна менше платити за електроенергію

Оселі українців на 100% оснащені лічильниками електроенергії. Тому окремих правил перерахунку сум у платіжках у постанові немає. Якщо електроенергії немає, то суми у платіжках зменшуватимуться за рахунок скорочення обсягів споживання, які відображаються на лічильнику.

Коли можна менше платити за опалення

Кабмін, місцева влада ще до початку опалювального сезону попереджали, що температура у квартирах буде нижчою на два градуси. При цьому в ухвалі уряду норматив так і не змінили. Відповідно, в українців залишається можливість вимагати перерахунку сум у платіжках. Якщо у квартирі холодніше 18 °С, за кожну добу порушення норми сума у ​​платіжці має зменшуватись на 3,3%.

Коли можна взагалі не платити за комуналку

Без лічильників і у випадку, якщо ви не знаходитесь вдома як мінімум 30 днів, можна не платити за воду і газ. А якщо через війну вам надають послуги у неповному обсязі, ви маєте право вимагати перерахунок.

Як роз’яснили на гарячій лінії уряду, у разі відсутності людини у будинку понад 30 днів слід звернутися з довідкою до постачальника комунальної послуги. Це не нововведення. Передбачено ч. 1 ст. 7 Закону «Про житлово-комунальні послуги», – пояснили в уряді.

Якщо ж у вас є лічильник, ви щомісяця повинні подавати дані, і якщо вони дорівнюють даним за минулий місяць, то вам не нараховуватимуть борг. Така норма закону не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території.

Категорія: ЖКГ, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: