Skip to content

Безкоштовне житло, харчування та виплати: топ-країн та програм для евакуації українців

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Програми для українських біженців

Прийдешня зима стане однією з найважчих за час Незалежної України. Ворог не припиняє спроб уразити об’єкти критичної інфраструктури. Після масованої ракетної атаки 23 листопада та блекауту все більше українців почали замислюватись над тим, щоб провести зиму в евакуації. Деякі країни з самого початку повномасштабного вторгнення надають тимчасовий захист та житло біженцям з України. Журналісти сайту “Наше місто” зібрали актуальні програми та варіанти перебування за кордоном.

Болгарія

З першого ж дня повномасштабного вторгнення Болгарія розгорнула державну програму з прийому українських біженців. Людей заселяли в готелі на узбережжі та турбази в горах безкоштовно до початку туристичного сезону. Згодом деяких з них переселили до державних санаторіїв та баз відпочинку. Наразі для біженців програма подовжена. Українців скеровують на безкоштовне проживання тільки у державні бази, лише у кризових центрах Болгарії. Всіх новоприбулих українців після 31 жовтня розміщують в держустанови (не в готелі).

Приклад розміщення

Для заселення необхідно отримати довідку про тимчасовий захист. Роблять її в відділеннях поліції

Доїхати з Дніпра до болгарського міста Варна можна автобусом. Ціни стартують від 2500 гривень.

Румунія

В Румунії для біженців з України діють 2 програми – 50/20 та програма безкоштовного житла.

В рамках програми 50/20  на кожного українця Румунська держава виділяє по 70 леїв на добу (50 – на проживання, 20 – на харчування). Гроші виплачуються готелям або приватним особам, які розмістили в себе українців.

Готелі 3-4* з дворазовим харчуванням приймають на узбережжі в районі Констанци і в гірському регіоні Трансильванія. Розміщення в 2-3-місних номерах. Одномісного розміщення немає, тільки з підселенням.

Приклад розміщення

Центри біженців приймають українців у місті Бухарест, Сучава, Марамуреш, Тіміш, Тульча. Розміщення і харчування у центрах безкоштовне. Дістатись до центрів можна безкоштовно на поїзді від румунського кордону  – румунський перевізник CFR Călători дає безкоштовні квитки для українців в межах країни.

До Румунії з Дніпра можна дістатись автобусом. Вартість – від 3300 гривень.

Канада

У Канаді працює спеціальна програма для біженців із України «Дозвіл Канади на екстрені подорожі для українців» (Canada-Ukraine Authorization for Emergency Travel (CUAET), що дозволяє безкоштовно оформити візу та отримати право на роботу та навчання в країні.

Гостьова віза за умовами цієї програми оформлюється строком на три роки. Додатково до цієї програми, українці, які вимушені шукати тимчасовий притулок у Канаді через війну, можуть отримати одноразові виплати в розмірі 3000 канадських доларів (близько 2 400$).

Чехія

Чеська влада готова розмітити українських біженців під час зимового періоду, але лише кілька десятків тисяч людей. Про це заявив міністр внутрішніх справ країни. За його словами, кількість українців у Чехії на сьогодні становить від 3,4 до 3,7% населення, тобто від 355 до 390 тисяч осіб, а кількість виданих віз тимчасового захисту сягає 460 тисяч.

По прибуттю до Чехії українцям необхідно подати заяву на отримання дозволу на проживання та організувати проживання. Громадяни України, які мають дійсну посвідку на проживання, можуть негайно подати заяву на отримання допомоги на проживання, житлової надбавки та невідкладної медичної допомоги. Прожиткова допомога призначена для покриття витрат, пов’язаних з основними умовами проживання. В основному йдеться про забезпечення харчуванням, одягом, взуттям, елементарними гігієнічними потребами.

При дотриманні умов для надання допомоги на проживання громадянин України може подати заяву на отримання житлової надбавки, яка є пільгою на допомогу в матеріальній потребі.

Житлова надбавка призначена для покриття витрат на житло (тобто винайм житла, послуги, пов’язані з житлом та електроенергія). Щоб отримати або подати заявку на нього, необхідно мати забезпечене житло.

Польща

З самого початку повномасштабного вторгнення Польща стала лідеркою серед країн ЄС з прийому українських біженців.

За даними прикордонників Польщі, паніки серед українців немає. Від 10 жовтня до 21 листопада з України до Польщі виїхало 996,8 тисяч громадян України, а повернулися – 963,9 тисяч. Тобто, перевищення потоку у бік Польщі — усього 32,9 тис громадян.

Про всі актуальні програми, які діють в цій країні зараз, можна дізнатись на офіційному сайті – https://www.gov.pl/web/ua.

Тут ви також знайдете різноманітну інформацію, яка стане в нагоді під час вашого перебування в Польщі – зокрема про соціальне забезпечення, освіту для вашої дитини чи про можливості працевлаштування.

Категорія: Важливо, Війна

Позначки: , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: