Skip to content

Символи, відомі на весь світ: гайд по всім міні-скульптурам Дніпра

Аліна Рудич

Новини Дніпра: Міні-скульптури адреси

Багато дніпрян та гостей міста помічали на вулицях та у найвідоміших місцях міні-скульптури, які за час існування стали справжньою родзинкою обласного центра. Всі вони встановлені в рамках проекту “Відчуй Дніпро”. Журналісти сайту “Наше місто” склали для читачів гайд по всім міні-скульптурам Дніпра.

Міст Олександра Поля

Перша мініскульптура «Міст Олександра Поля» присвячена почесному громадянину Катеринослава (нині – Дніпро) – Олександру Миколайовичу Полю.

Олександр Миколайович у свої часи зробив багато корисного, щоб Дніпро стало таким, яким воно є зараз. Одним з його досягнень є клопотання про будівництво Придніпровської залізниці, а разом і з нею мосту (ще відомий, як «Амурський міст» або «Старий міст»).

Адреса: проспект Дмитра Яворницького, 75

Диригент Гурген Карапетян

Карапетян Гурген Карпович – з дитинства він відзначався високою музикальністю, опанував багато народних інструментів. Юнаком грав у симфонічному оркестрі, писав музику до спектаклів.

1952 році він закінчив Єреванську консерваторію по класу диригування. З 1967 року Гурген Карапетян очолив симфонічний оркестр Дніпропетровської державної філармонії, був його художнім керівником і головним диригентом.

Адреса: вул. Воскресенська, 6

Марафонець Дніпра

Для популяризації та пропаганди здорового способу життя, розвитку масового спорту та клубного руху, інтеграції України у світовий біговий марафонський рух, розвитку стратегії «Дніпро – спортивна столиця України», мотивування української аудиторії, допомоги в досягненні нею особистих і спортивних цілей, стимулювання росту спортивних досягнень у людей різних вікових груп в м. Дніпро проходять різноманітні забіги та марафони.

«Ми дуже радіємо, що такий символ бігового руху з’явився на набережній нашого міста. Таким чином ми нагадуємо людям, що піклуватися про своє здоров’я, займатися фізичною культурою та спортом – це найкращий внесок у своє майбутнє», – зазначила під час відкриття скульптури президент Федерації легкої атлетики м. Дніпра та Дніпропетровської області Марина Філатова.

Адреса: Фестивальний причал

Печиво “Дніпро”

Здобне печиво «Дніпро» – відомий і улюблений мільйонами наших земляків “бренд ось вже більше ніж 50 років. Батьківщина бренду – Дніпро.

Адреса: парапет оглядового майданчика парку ім. Т. Г. Шевченка

Залікова книжка

Залікова книжка студента п’ята міні-скульптура у Дніпрі, яка розташована на центральному вході Університету митної справи та фінансів, присвячена багатотисячній армії студентів нашого міста.

Адреса: центральний вхід до Університету митної справи та фінансів

Дніпровський трамвай

Міні-скульптуру можна побачити на Катеринославському бульварі. Місце розташування скульптури було обрано не випадково: саме у цьому районі минулого сторіччя розташовувався розворотний трикутник одного з трамвайних маршрутів.

Адреса: Катеринославський бульвар (ближче до вулиці Шевченка)

Фанат Дніпра

Вже майже 40 років існує Дніпровський фанатський рух, активна позиція в пропаганді здорового способу життя та мотивація займатись спортом.

Ультрас Дніпра були в авангарді подій 2013-2014 років, і разом з іншими містянами боролись проти диктатури тогочасної влади та з зародками сепаратизму.

Адреса: парк Лазаря Глоби з вулиці Андрія Фабра

Дніпровська ракета

Історія космічної індустрії Дніпра починає відлік з 50-тих років XX століття. Тоді почалось будівництво Південного машинобудівного заводу ім. О. М. Макарова, а трішки пізніше Конструкторського бюро імені Сергія Корольова (нині – Конструкторське бюро «Південне» імені М. К. Янгеля), які почали ракетобудування у Дніпрі. Пізніше Конструкторське бюро очолив Микола Янгель, й з того часу космос у Дніпрі почав розквітати.

Завдяки колективу КБ «Південне» і організацій-партнерів було створено дев’ять типів космічних ракет-носіїв, з використанням яких здійснено близько 500 запусків і виведено на орбіти понад 1 100 космічних апаратів.

За роки роботи КБ було розроблено понад 400 космічних апаратів 70 різних типів, враховуючи ряд супутників дистанційного зондування Землі – «Січ-1», «Січ-2», «Egyptsat-1».

Адреса: Крутогорний узвіз, 10 (на сходах до міського планетарію)

Катеринославська цегла

Катеринославська цегла має більш ніж 230-річну історію. У 19 столітті цегляне виробництво стрімко розвивалося, і в 1864 році Катеринославська губерня вже мала 110 цегельних заводів.

Катеринославська цегла завжди відрізнялася найвищою якістю, а її неповторний червоний колір став визначальним знаменитого Катеринославського архітектурного стилю.

Адреса: вул. Троїцька, 3б

Кіт Василь

“Кіт Василь” – найпопулярніший дитячий вірш поета Олексія Крилова, з ілюстраціями Володимира Любарського.

Крилов Олексій Гаврилович народився у Катеринославі (нині Дніпро). Його ім’я відоме не тільки в Україні, та і в інших країнах світу, оскільки його вірші перекладені на кілька мов.

Любарський Володимир Аронович – український художник та ілюстратор. Мешкав та працював у Дніпрі.

Адреса: вул. Січеславська Набережна, 37д

Пилосос “Ракета”

Масовий випуск пилососів в СРСР розпочався у 1952 р., він отримав назву «Піонер». Того ж року було розпочато випуск пилососа «Дніпро». Щоправда ця модель нараховувала лише 3 000 одиниць.

Найвідомішою моделлю став пилосос «Ракета 7» . Цей апарат виготовлявся вручну, дуже ретельною була перевірка якості виробу. За своїми характеристиками потужний двигун міг працювати 50 хв., далі 10 хв. перерви – і знову до роботи. Але як розповідають – здатна ця модель набагато більше.

Адреса: вул. Короленка, 3

Муза митця Вадима Сідура

Народився в Україні, у Катеринославі, теперішньому Дніпрі. Встиг закінчити дев’ять класів, коли у його життя увірвалася війна. Сімнадцятирічним юнаком став курсантом військового училища міста Кушка (нині м. Серхетабад), та після прискореного навчання потрапив на передову командувачем кулеметної чоти. Бойове хрещення отримав під час форсування Дніпра. У віці вісімнадцяти років став інвалідом війни. Дивом вцілівши у м’ясорубці Другої світової, став професійним художником.

У роботах Вадима Сідура є не тільки біль, застереження, жалість, а й співчуття, ніжність, любов, захоплення дивом життя, здивування від кожного прожитого дня. Світ митця – це, перш за все, його Юля – дружина, кохана, турботливий й вірний друг, соратниця, підмайстер. Образ дружини вгадується в численних малюнках майстра, вона героїня його автобіографічної прози «Міф».

Саме цьому коханню і присвячена міні-скульптура.

Адреса: вул. Троїцька, 1

Лікарська валіза Івана Лєшко-Попеля

Іван Васильович Лєшко-Попель — український лікар та громадський діяч.

Поляк за національністю, шляхтич за походженням. Закінчив Могильовську гімназію. У 1879 році вступив на природничий факультет Петербурзького університету, після закінчення якого у 1883 році перейшов на 3-й курс медико-хірургічної академії. Після закінчення академії 12 листопада 1886 року отримав звання військового лікаря. 30 листопада 1887 зарахований до 54-го резервного кадрового батальйону, згодом перейменованого на 210-й Перекопський резервний батальйон, а згодом Перекопський полк, військовим лікарем. Батальйон розташовувався у Катеринославі. 7 лютого 1887 року Іван Лєшко-Попель став земським лікарем. З 1888 лікар був членом Катеринославського медичного товариства.

На початку XX сторіччя мешканці Катеринослава (Дніпро) називали його «народним лікарем», «другом знедолених».

Адреса:  вул. В. Вернадського, 9

Дніпровські лоцмани

Хвилі нашої унікальної річки Дніпро сповнюють місто життєвою енергією. Її неповторне дзеркальне плесо тисячоліттями відбиває круті береги, затишні заплави та могутні скелі. Саме її води віками вирували поміж нині майже зниклих могутніх порогів, назва яких і досі розбурхує уяву: Ненаситець, Вільний, Дзвонецький… Лише лоцмани, нащадки запорозьких козаків, знали всі куточки Дніпрових порогів та могли провести судна «козацьким ходом».

Музей лоцманів Дніпровських порогів – це історія мешканців історичного поселення Лоцманської Кам’янки – центру легендарної професії перевізників через Дніпровські пороги.

Адреса: Січеславська Набережна (навпроти водоспаду Поріг Ревучий)

Фото Валерія Кравченка

Категорія: Афіша, Важливо

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: