Skip to content

Фатальна будівля: невідомі сторінки історії готелю «Парус» у Дніпрі

Ксенія Куземко

парус

Ось уже 47 років цей архітектурний шедевр прикрашає набережну Дніпра, і навряд чи хоч один дніпрянин уявляє її без готелю «Паруса». За час свого існування спорудження минулої епохи обросло історією. Сьогодні вона стала фактично пам’ятником із найбільшим гербом України, передає кореспондент «Наше місто».

“Будівництво століття”

Проектування «Паруса» розпочалося ще 1972-го року. Процес зайняв два роки, архітектори замислювали будівлю як перший готель по типу “інтурист”. У ньому мали б проходити партійні збори. Готельний комплекс “Парус” мав поєднати під одним дахом торгово-розважальний, спортивно-оздоровчий та туристичний центр із комплексом медичного та ремонтно-побутового обслуговування. Реалізації ідеї сприяв відомий уродженець дніпропетровських країв – Леонід Ілліч Брежнєв.

полная история гостиницы «Парус» в Днепре

Втілювати ідею взявся колектив Державного проектного інституту “Дніпроміжданпроект”, яким у 1972 році було розроблено проект комплексу будівель та споруд готелю “Парус”. Керував проектом Володимир Зуєв та команда фахівців: Б. Мітгауз, В. Товстик, І. Богданов.

Будівля висотою в 114 метрів є буквою “Y”, має 32-поверхи. 28-поверхів із них займає висотна частина та основа у два стилобати, які загалом мають загальну площу 188 991 кв. м. Незважаючи на всі ці габарити, висота стель у номерах складає 2,5 метри, а самі номери гранично вузькі. У висотній частині розташовувалися 589 готельних номерів на 996 місць.

полная история гостиницы «Парус» в Днепре

У стилобатах, згідно проекту, розміщувалися адміністрація готелю, ресторан на 600 місць, кафе на 200, банкетний зал на 60, бар на 50, більярдні, конференц-зал на 120 місць, кіноконцертний зал на 450 місць, виставкові зали, перукарня, 100 місць для співробітників готелю, пральня, відділення з ремонту одягу та взуття, сушильне відділення, столярний цех, гаражі та багато іншого.

Крім того, було передбачено власну АТС та підстанцію, а також басейн, причал та автостоянку. Для оперативного пересування готелем персоналу та відпочиваючих у центрі будівлі передбачено 7 вантажних та 10 швидкісних пасажирських ліфтів, незадимлювані та дві висотні сходи в різних корпусах будівлі. Основу будівлі становить вертикальне монолітне ядро ​​жорсткості, так званий сердечник – спеціальна броньова сталь 40 сантиметрів у діаметрі.

полная история гостиницы «Парус» в Днепре

Бути чи не бути

полная история гостиницы «Парус» в Днепре

Однак масштабний проект не був проінвестований повністю – із необхідних 25 мільйонів рублів на будівництво радянська влада виділила 10 мільйонів, за умови дотацій від місцевих заводів. Однак невдовзі будівництво готелю повністю лягло на плечі дніпропетровської влади. 1987-го року активна фаза будівництва зупинилася, сталося це через недостатнє фінансування – на готель не вистачило щонайменше дев’яти мільйонів. Фактичний кінець будівництва стався 1995-го року, на той момент будівля була готова на 80%.

Орієнтовна вартість проекту на той час складала близько 170 мільйонів доларів.

Смертельні прогулянки

полная история гостиницы «Парус» в Днепре

За словами місцевих, це місце з дуже високим травматизмом, туди потрапляє багато молодих людей, вони там роблять селфі, є кілька загиблих. Також там знаходяться постійно особи без постійного місця проживання.

Знесення «Паруса»

полная история гостиницы «Парус» в Днепре

Нагадаємо, раніше ми писали, що були плани щодо демонтажу готелю «Парус», але їх так і не реалізували.

На місці недосторою планували створити так зване “місто в місті”, де буде все необхідне для дніпрян.

Категорія: Важливо, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: