Skip to content

Чим замінити яйця у випічці: «дешеві» поради від Євгена Клопотенка

Чим замінити яйця у випічці - Наше Місто

За десяток яєць зараз треба віддати від 60 грн. І для багатьох вони стали недоступною розкішшю. Причому від улюбленої випічки люди відмовлятися не хочуть. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко розповів, чим можна замінити це дорогий нині продукт при випіканні улюблених пиріжків і булочок, повідомляє сайт «Наше місто» з посиланням на сайт Клопотенка.

Навіщо яйця у випічці

Поєднання інгредієнтів. Яйця – натуральні емульгатори. Саме вони допомагають тісту стати тістом, бо сполучають та утримують усі складові разом. 

Розпушування. Яйця вміють затримувати в продуктах повітря, створюючи для нього крихітні «кишеньки». Завдяки цьому тісто має змогу підійматися, ставати більш пухким під час випікання.

Більше вологи. В складі яєць переважає вода, тож чим їх більше у рецепті, тим менше іншої рідини додається до випічки. На це треба зважати, шукаючи замінники.

Смак і естетика. Яйця, з жовтком інтенсивного жовтого, майже помаранчевого кольору роблять випічку дуже привабливою. А якщо змастити збитим цілим яйцем, або білком поверхню пирога, то він буде апетитно вилискувати, стимулюючи бажання з’їсти страву негайно. Цю якість важко замінити, але можливо.

Чим замінити яйця у випічці - Наше Місто

Чим замінити яйця

ГАЗОВАНА ВОДА

Вода з бульбашками забезпечить насичення тіста повітрям, що додасть пухкості та легкості страві.  

Приблизно 60 грамів газованої води стане гідним замінником 1 яйця. Вона допоможе зберегти «повітряність». Орієнтуйтесь на звичну густину страви, яку готуєте. До речі, млинці завдяки їй отримають ще й мереживну структуру, якщо робити їх тонесенькими.

РИСОВЕ БОРОШНО

Воно добре працює як загущувач та гарно скріплює інгредієнти. Розчин з нього краще робити у теплій воді. Знову ж таки, нам треба орієнтуватися на густину та об’єм яйця. Ну і більше яєць – більше розчину.

Подібним чином діє і вівсянка. Перемеліть її на кавомолці, додайте води, дайте набухнути й можна вливати у суміш для тіста.  

КРОХМАЛЬ

Ми часто зустрічаємо його у традиційних рецептах випічки. Тому і кукурудзяний, і картопляний будуть доречні.

Замість 1 яйця беріть 1 ст. ложку кукурудзяного крохмалю і 2 ст. ложки води. Приблизно стільки треба, щоб досягти бажаної консистенції. Але і тут головний орієнтир – яйце. Якщо вам видається, що розчин загустий чи зарідкий, змініть пропорції. Але як завжди, перемішайте до однорідності, а тоді уже долучайте в суміш для тіста. Картопляного крохмалю, зазвичай, треба трішки більше. 

Чим замінити яйця у випічці - Наше Місто

ДЛЯ БЛИСКУ ТА КОЛЬОРУ

Блиску поверхні пирогів надасть проста вода з цукром, також можна використовувати й підсолоджене молоко. Змастіть ще гарячі пиріжки чи пиріг і дайте підсохнути.

А для жовтого відтінку випічки за бажанням використовуйте цедру цитрусових, куркуму чи морквяний сік за смаком. Буде гарно.

Категорія: Афіша, Новини Дніпра, Суспільні та соціальні новини Дніпра

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: