Skip to content

Кирилівка та Затока: як готелям правильно фіксувати злочини росіян проти власності – експерти

Новини Дніпра: Кирилівка Азовське море, Затока

З початку війни з Україною агресор завдав значної шкоди як нашому населенню, так і інфраструктурним, промисловим та культурним об’єктам. Однією з найбільш постраждалих сфер економіки виявився турбізнес – частина курортів постраждала від ракетного обстрілу, а азово-чорноморське узбережжя в межах Запорізької та Херсонської областей опинилося під окупацією. Як правильно фіксувати воєнні злочини російської армії проти власності, розповіли експерти. Про це повідомляє “Наше місто” з посиланням на УНН.

З кінця лютого по початок листопада зазнали руйнувань готелі на чорноморських курортах Затока, Очаків, Сергіївка, Кароліно-Бугаз, а також на окупованих територіях – у Лазурному, Гвардійському, Херсоні та інших місцях. Кирилівка, Бердянськ, Арабатська Стрілка, Приморськ, Урзуф на Азовському морі в цей же час страждають від мародерства «другої армії світу».

Серед зруйнованих будинків багато культурних, спортивних, туристичних об’єктів. Так, з перших днів війни зазнали ракетного обстрілу курорти чорноморського узбережжя України: тільки в одеській Затоці повністю знищено кілька десятків баз відпочинку. А готелі в тій же Кирилівці на Азовському морі були частково віджаті під потреби загарбників, частково пошкоджені.

«Причому «визволителі» захоплювали найкращі бази, власники яких роками створювали комфорт та затишок для відпочивальників», – зазначає головний редактор профільного видання «Чорне Море» Юлія Ангеловська.

Щоб ворог відповів за все те зло, яке він творить в Україні, необхідно зібрати відповідні докази. Збором таких фактів займатимуться не лише спеціальні прокурори та інші фахівці – взяти участь у цьому процесі можуть усі українці. Фіксація військових злочинів – це дуже важлива складова допомоги ЗСУ, а також подальше підтвердження фактів злочину у суді.

Що потрібно фіксувати і коли?

Керуючий адвокатським бюро Роман Сацика зазначає, що головним є факт скоєння злочину із зазначенням місця та часу. По можливості потрібно фіксувати способи вчинення злочину та особистість того, хто вчинив цей злочин.

Також фіксуйте:

  • загиблих та поранених місцевих жителів;
  • тортури (побиття, зґвалтування, утримання у заручниках, використання цивільних як “живий щит”);
  • пошкоджені та знищені цивільні будівлі, пам’ятники культури та інші невоєнні об’єкти (греблі, хімзаводи, автомобілі тощо);
  • сліди обстрілів у житлових кварталах;
  • перевдягання диверсантів в українську спецформу, використання українського прапора, білого прапора як прикриття для скоєння злочинів;
  • акти мародерства та пограбування;
  • перешкоджання наданню медичної допомоги;
  • враження медичних та гуманітарних місій.

Фіксування військових злочинів може відбуватися як у момент їх скоєння, так і після цього, щоб зафіксувати наслідки учасників, свідків та інші обставини, якщо не було можливості провести фіксацію в момент скоєння такого злочину.

«Фіксуйте злочини лише тоді, коли це не загрожує вашому життю! Нічого не чіпайте руками і знімайте здалеку!», – попереджає керуючий адвокатським бюро Роман Сацик.

Як фіксувати?

Юристи адвокатського бюро Романа Сацика також дали рекомендації, як правильно робити фото- та відеофіксацію військових злочинів:

– вкажіть на камеру точні дату та час. Необхідно зафіксувати: місце події, суть військового злочину, особистість чи техніку з розпізнавальними знаками, використану зброю, задіяні транспортні засоби з номерними знаками, завдану шкоду тощо. Покажіть своє обличчя та назвіть прізвище, ім’я, по батькові.

Якщо якісь пункти з перерахованих вище не можна зафіксувати, зробіть власний опис обставин письмово або запишіть його на відео.

  1. Зафіксуйте при можливості персональні дані свідків, які постраждали від злочину (ПІБ, дата народження, номер телефону, адреса).
  2. Матеріальні (речові) докази слід зафіксувати на відео або максимально детально описати із зазначенням обставин, до яких належить матеріальний слід. Якщо злочин має матеріальні сліди, їх слід зберегти (це можуть бути уламки техніки та зброї, снарядів або ракет, гільзи та патрони, транспортні засоби, сліди на будинках, документи).
  3. Особисте визнання злочинця. Якщо виникне ситуація, при якій можна взяти пояснення у самого військового злочинця (наприклад, внаслідок захоплення його в полон), крім інформації, яку може надати свідок, його також потрібно запитати про належність до збройних сил, мотив/мету його дій, чи був наказ для скоєння військового злочину і хто його давав, хто ще причетний до скоєння військового злочину.

Фахівці нагадують, що на сьогоднішній день діє низка цифрових платформ та додатків, які значно спрощують збирання доказів військових злочинів РФ:

  • Додаток eyeWitness to Atrocities;
  • платформа WarCrimes – за підтримки Офісу Генпрокурора України;
  • чат-бот WarCrime Мін’юсту України;
  • чат-бот Держінспекції для документування злочинів проти довкілля;
  • чат-бот TRIBUNAL UA @tribunal_ua_bot;
  • портал «Культурні злочини» для збирання доказів руйнування російською армією історичних та культурних пам’яток;
  • проект «Росія заплатить» для документування матеріальних збитків.

Після перемоги України розпочнуться судові процеси. Розслідувати військові злочини Росії можуть Європейський суд з прав людини, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі, а також Міжнародний суд ООН. Настане час, і агресор заплатить за все.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра

Позначки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: