Skip to content

Маю право: у Дніпрі у соцмережах вибухнув скандал через вимкнену камеру на онлайн-уроках

Новини Дніпра: Камера під час онлайн-уроків

Вже третій рік поспіль шкільна освіта в Україні з офлайн майже повністю перейшла в онлайн. У Дніпрі зараз освітній процес у всіх школах проходить дистанційно. І хоча майже всі моменти вже узгоджені, все рівно виникають спірні питання, які викликають неабиякий розголос у соцмережах. Цього разу у Дніпрі здійнявся справжній галас у соцмережах через публікацію однієї з мам, яка скаржилася, що вчитель примушує дітей працювати тільки з ввімкнутою камерою, а в протилежному випадку видаляє з конференції. Як повинно бути, розбиралися журналісти сайту «Наше Місто».

Новини Дніпра: Камера під час онлайн-уроків

«Цікавить таке питання, чи має право вчитель в ультимативній формі вимагати вмикнути камеру? «Або вмикайте камери або видаляю з конференції». Дитина камеру не вмикала, і її видалили, а потім ще купу дітей. Дитина на уроці відповідає та вчиться, не заважає вчителю», – написала Альона Івановська.

Коментатори розділилися на два табори. Більшість вважають, що камера обов’язково повинна бути ввімкнена. Це і зоровий контакт, завдяки якому краще засвоюється матеріал, і повага до вчителя і однокласників, і самоконтроль учнів і т.д.

«За увімкненими камерами стоїть проста логіка – присутність дитини на занятті, її поведінка, зацікавленість. Звичайно, вона може сидіти і нічого не робити, це її вибір, але вчитель знає, що він читає заняття не в пусте віконце, і ставить для себе відмітку – учень був на уроці.

Втім, казати, що вчитель не має права вимагати, як на мене, некоректно. Це не примхи вчителів .

Це лише питання організації і дисципліни на уроці. В принципі, якщо вчитель просто для того, щоб прийти і механічно начитати на камеру планшета матеріал – то звичайно можна і камеру не включати. Але урок – це спілкування між вчителем і аудиторією .Скільки часу витрачає вчитель на підготовку до уроків ,створення презентацій ,опанування тієї ж самої онлайн дошки, пошук цікавинок для своїх учнів», – висловила думку Інга Івченко, директор однієї з дніпровських шкіл.

Інші приводять аргументи проти: витяги з Закону про освіту, згідно з яким будь-які обмеження щодо участі учня в освітньому процесі є неприпустимими, сором’язливість, поганий інтернет, відсутність камери, декілька учнів в одній кімнаті і т.д.

І кожен по-своєму правий. І вчителі, які хочуть бачити віддачу від дітей, і батьки, які про них піклуються. Щоб не виникало подібних ситуацій, краще зв’язатися з педагогом особисто і вирішити питання в індивідуальному порядку. Так буде значно продуктивніше, ніж скаржитися і шукати поради в соцмережах.

Фото з Фейсбук-сторінки Інги Івченко.

Категорія: Новини Дніпра, Освіта

Позначки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: