Skip to content

Зима близько: як пережити опалювальний сезон без газу

Аліна Рудич

Новини Дніпра: альтернативне опалення

Прийдешній опалювальний сезон буде одним з найскладнішим за часів Незалежності України. Бойові дії, неможливість у деяких регіонах поновити подачу газу та економія теплоресурсів не дають повноцінно планово розпочати сезон. Тож, українці вже замислились над тим, які альтернативні варіанти обігріву приміщень можна використовувати. Журналісти сайту «Наше місто» розкажуть більш детально.

Електроопалення

Перше, що спадає на думку – електроопалення. Вартість електричного котла залежить від його потужності в кВт/годинах та площі житла, яке ви маєте намір опалювати. Загалом найпростіший котел обійдеться щонайменше в 3500 гривень.

Нагадаємо, що вартість 1кВт/година електроенергії при споживанні понад 250 кіловат складе 1,68 грн.

Котел на твердому паливі

Альтернативним електричному або газовому котлу може стати котел на твердому паливі – дровах, вугіллі, тирсі, торфі, паливних брикетах тощо.

Переважно використовується в приватних будинках. Вартість – від 15 тисяч гривень.

Тепловий насос

Останнім часом дуже популярними стали теплові насоси — працюючи від електричної мережі, вони перетворять енергію навколишнього середовища на теплову. Також насос компактний, простий у монтажі та зручний в експлуатації. Єдине питання – ціна. Грунтові теплові насоси можна використовувати в будь-який час року, але їх вартість в Україні починається зі 110 тисяч гривень.

Пелетний камін

Ефективність камінів в опаленні житла залишається невеликою, так як вони гріють максимум приміщення в якому знаходяться, правда цю проблему можна вирішити, якщо провести від каміна повітряні канали в кожну кімнату.

Найкраще використовувати так званий пелетний камін, який має ряд переваг – не потрібний димар, достатньо труби, що виводиться в стіну, що зручно для квартир, а також існує автоматична подача палива.

Кондиціонер

Опалення кондиціонером, що також передбачено конструкцією обладнання, мабуть найбільш екстравагантний спосіб альтернативи газу. Загалом такий спосіб обігріву ідентичний “камінному” – обігрівати можна лише те приміщення, в якому стоїть обладнання, тому такий спосіб хороший хіба що для однокімнатного житла. Це можна змінити, встановивши кондиціонери у всі кімнати, але тоді варто готуватися до пристойних витрат.

Категорія: Важливо, Війна, Новини Дніпра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: