Рвота и бессонница: Супрун развенчала мифы о витамине С

Когда начинаешь заболевать, то сразу же бежишь в магазин за лимончиком. Не так ли? Так вот не все с витамином С так радостно. И. о. министра здравоохранения Ульяна Супрун на своей странице в Facebook написала о лимоне и витамине С, и о том, есть ли от них польза на самом деле.

Рвота и бессонница: Супрун развенчала мифы о витамине С. Новости Днепра

Застуда  лимон  вітамін С  швидше одужання — логічний ланцюг, чи не так? Виявляється, що не зовсім.

Користь вітаміну С для лікування застуд, “покращення самопочуття” – це ще один міф, навіть фейк, і створив його в 1970-ті двократний нобелівський лауреат Лайнус Полінг, відкривач вітаміну С. Полінг написав кілька бестселерів, які перебільшили властивості аскорбінової кислоти, і поширив цей фейк світом.

Пізніші незалежні адекватно сплановані дослідження не підтвердили тези про величезну користь вітаміну С в лікуванні застуди. В базі клінічних досліджень Cochrane опубліковано, що вітамін С не здатний зменшити частоту застуд в населення, тож немає причин додатково його споживати. Втім, додатковий вітамін С дієвий в разі значних фізичних навантажень, наприклад, для марафонців. https://bit.ly/2yPYTLM

Деякі роботи показали, що вітамін С на 15% скорочує тривалість застуди, тобто люди хворіють, приміром, не шість днів, а п’ять. https://bit.ly/2GY1kRe Але не в разі перевищення дози, а під час споживання денної потреби!

На день дорослим потрібно вживати 75-90 мг вітаміну С. У випадку передозування у чоловіків вдвічі підвищується ризик утворення каменів в нирках. https://bit.ly/2U5Sa8O 

А споживання понад двох грамів вітаміну С на добу може призвести до нудоти, діареї, блювання, печії, головного болю та безсоння. https://mayocl.in/2rRXseD

Рвота и бессонница: Супрун развенчала мифы о витамине С. Новости Днепра

Ще один міф, що найбільше вітаміну С в лимонах. Так, в лимонах справді є вітамін С, але скибки лимону чи чаю із ним не достатньо – щоби спожити 90 мг вітаміну С, слід з’їсти великий лимон разом зі шкіркою, бо аскорбінової кислоти там не так і багато. Найкращими його джерелами є шипшина, солодкий та гострий перець, броколі, брюссельська капуста, смородина і ківі. https://bit.ly/2GHc6vA

Цікаво, що асоціація між лимонами та вітаміном С з’явилася у 18 сторіччі. Щоб не захворіти на цингу, моряки брали лимони на борт.
Цинга вбивала майже половину моряків, що перетинали Атлантику, до середини 19 століття, поки мореплавство не пришвидшилося із винаходом пароплавів. На кораблі брали лимони, бо вони добре зберігалися в тривалих мандрівках.

Коли цинга, руйнується весь колаген в тілі, а новий не здатен утворитися, тож людина страждає від кровотеч, виразок на шкірі і втрати зубів.
Вітамін С бере участь в утворенні колагену та відновленні сполучної тканини, шкіри та кісток, і покращує засвоєння заліза із рослинних продуктів. Ми не здатні утворювати вітамін С і мусимо його отримувати із їжі.

https://bit.ly/2IwGpq
https://bbc.in/2ErAEXg

Популяризація Джеймсом ЛІндтом споживання моряками лимонів для попередження цинги збільшило їх експорт з 1300 до понад 20 000 барелів. Деякі дослідники пов’язують розвиток лимонного бізнесу на Сицилії з появою мафії, що стала його контролювати. https://bit.ly/2SZTWMf

Коли під рукою розмаїття інших овочів, фруктів та зелені, немає потреби їсти екстрадози аскорбінової кислоти чи лимонів. Харчуйтеся збалансовано та не хворійте, — написала Супрун.

Читайте также:

Подписывайтесь на нашу страницу в Facebook.

Подписывайтесь на наш канал в Telegram.

Поделиться:

Читайте также: