Skip to content

Про що мовчать дерева

Inna Vnukova

Inna Vnukova

Про що мовчать дерева. Новости Днепр

ПРО ЩО МОВЧАТЬ ДЕРЕВА. Новости Днепр

Працівники лісових господарств України б’ють на сполох. Згідно із нещодавно прийнятою українським Кабміном «Стратегією розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року» всі обласні лісові господарства мають втратити статус юридичних осіб. А єдиним розпорядником усіх українських лісів та лісгоспів стане державне підприємство, в подальшому – акціонерна компанія.

Дехто з лісників уже й багатозначну назву дав тому концерну – «Лісовий «Нафтогаз». Губернатори традиційно «лісових» українських областей на чолі із Геннадієм Москалем пишуть листи із протестами керівникам дер­жави, працівники тамтешніх лісгоспів виходять на акції, пікети та мітинги. А й справді, як тут не опиратися? Тіль­ки-но після децентралізації грошенята у кишені завелися, а тут нова «центра­лізація» — всі ліси та пов’язані із ними гроші підпорядкувати лише Києву. Ну й, звісно, в процесі провести чергову «оптимізацію» шляхом скорочення досвідчених фахівців, яким просто немає ціни.

Тим більше, що люди наразі ки­дають свої робочі місця і без «цен­тралізації». Як розповіли на спільній прес-конференції голова Дніпропе­тровської обласної організації проф­спілки працівників лісового госпо­дарства Василь Клешня та начальник Дніпропетровського обласного лісо­вого та мисливського господарства Валерій Величко, протягом останніх двох років лісгосп не отримав жодної копійки з державного бюджету та ви­конує покладені на нього державою функції виключно власним коштом. А він дуже невеликий. Показник лі­систості на Дніпропетровщині на передостанньому місці в Україні – 5 відсотків. Далі – тільки степ. Для по­рівняння – 51 відсоток на Закарпатті та 41на Івано-Франківщині. Завдан­ня дніпропетровців — довести цей показник до восьми відсотків. Тож вони, незважаючи на відсутність фі нансування, продовжують щороку висаджувати ліс, мінімум 150—160 гектарів.

Середня заробітна плата на підприємстві – 3780 гривень, та й ту нерідко виплачують лише завдякидопомозі більш заможних лісників із заходу та півночі країни. Там середня зарплата 11—12 тисяч гривень. Дер­жава ж лише отримує податки – спершу від «багатих» лісників, потім ще раз від тих, кому пересилають уже оподатковані гроші. Але справа не лише в зарплатах. Василь Клешня та Валерій Величко, як і багато їхніх колег, упевнені, якщо не зупинити запропоновану Держагропромом «реформу», на півдні та сході України ліси просто зникнуть. Запобігти цьо­му, на їхню думку, може нещодавній указ Президента про додаткові за­ходи з розвитку лісового господар­ства, який галузеві фахівці оцінили як дійсно конструктивний та голов­не — вчасний. Адже ще є можливість запобігти тому, що дніпровські лісиспіткає доля чи не наполовину вже знищених «нічиїх» полезахисних смуг.

Наразі лісники Дніпропетров­щини разом із своїми колегами з усієї України вимагають від держа­ви підпорядкувати Державне лісо­ве агентство Кабінету Міністрів без «прокладки» у вигляді Держагро­прому. А ще обов’язково поверну­ти агентству право розпоряджати­ся бюджетними коштами у рамках програми «Ліси України». Аграрне міністерство чомусь знаходить їм інше застосування. Дехто навіть каже, що чимало суто «лісових» мільйонів чомусь пішло в якості дотації деяким олігархам-птахів­никам. Плітки чи ні?

Категория: Архив, Новости Днепра, Особое мнение

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: