Skip to content

День вишиванки відсвяткували у Дніпровському Будинку мистецтв

Марианна Стец

Марианна Стец

Сьогодні, 18 травня, у приміщенні Будинку мистецтв відсвяткували День вишиванки

На свято завітали члени Об’єднання майстрів з різних міст і сел. Дніпропетровської області. Усі вони прийшли в національному одязі та ділилися один з одним своїми творчими доробками.

– Нашому Будинку мистецтв виповнюється п’ять років від дня заснування. Тож ми вирішили об’єднати два свята, – посміхається староста Об’єднання майстрів декоративно-прикладного мистецтва Валентина Передерій. – На виставці представлені наші роботи. Вишиванка – унікальне явище, яке існує саме в Україні. Ми повинні пам’ятати традиції свого народу.

Майстер вишивки та лялькарства Ольга Родкіна вже близько 20 років передає свій досвід учням.

– День вишиванки у 2006 році започаткувала студентка з Чернівців, – розповідає Ольга Родкіна. – Спочатку вона запропонувала своїм однокурсникам та викладачам  у певний день року надягати вишиванки. Потім – усьому університету. Поступово свято поширилося по всій Україні. Вже в 2014 році вишиванки стали носити представники української діаспори в інших країнах світу. Моя найулюбленіша вишиванка – сорочка, вишита білим по білому – в стилі, характерному для Полтавщини.

Усіх присутніх привітала директор Будинку мистецтв Валентина Слобода.

– Цього року на свято ми не запрошували студентів і вчителів, – зазначила вона. – Це свято покликане популяризувати споконвічні народні традиції створення та використання вишиванки як етнічного одягу українців. Сюди прийшли лише майстри, що володіють талантом передачі духовної нитки від покоління до покоління. Вони створюють етнічний одяг, що вирізняє нас від інших народів світу. Цей традиційний одяг робить нас особливими дарує нам відчуття гармонії. Майстри вишивки наповнюють цей світ красою. Вишиванка – це наша гордість.

Маріанна Стець, фото автора

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: