Skip to content

У Дніпрі встановили пам’ятний хрест на честь 98-річчя Злуки УНР та ЗУНР

Nataliya Adamovich

Nataliya Adamovich

Монумент у вигляді військової нагороди УНР встановили на Соборній площі міста 22 січня, у День Соборності України.

Пам’ятка також має на меті відновлення історичної справедливості: її присвятили бійцям полку січових стрільців вільного козацтва — галичанам та жителям Катеринослава, які загинули в січні 1919 року під час звільнення міста від більшовиків. Вони поховані неподалік на Соборній площі. В січні того ж 1919 року місцева громада зібрала кошти на пам’ятник, але встановити його не встигли, бо через місяць влада Директорії була вимушена піти з міста під натиском більшовиків. Зараз, майже через 99 років історичну справедливість відновлено.

Автор пам’ятника — Заслужений художник України Гарнік Хачатрян (він же автор меморіалу жертвам Голодомору на 9 км Запорізького шосе).

В урочистостях взяли участь міський голова Дніпра Борис Філатов, ініціатор встановлення монументу народний депутат України Андрій Денисенко, депутати місцевих рад та сотні небайдужих дніпрян.

Освятив хрест архієпископ Дніпровський та Криворізький УПЦ КП Симеон.

На урочистостях прозвучала сучасна версія Гімну українських націоналістів у виконанні відомого співака Олега Скрипки — марш нової української армії «Зродились ми великої години».

Лана Кулікова

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: