Skip to content

У Дніпрі відкрилася Всеукраїнська виставка декоративно-прикладного та ужиткового мистецтва (ФОТО)

Марианна Стец

Марианна Стец

У Будинку мистецтв відкрилася Всеукраїнська традиційна виставка «Народне мистецтво козацького краю»

dscn4317

Тут можна побачити 328 зразків народного мистецтва, створених майстрами із різноманітних матеріалів: соломи, дерева, лози, рогозу, паперу, глини, кукурудзи, тканин і ниток. Стіни Будинку мистецтв прикрашають витинанки, рушники, вишиті сорочки й тарілки з петриківським розписом. У декоративних панно прослідковуються особливості розвитку рослинно-квіткового орнаменту нашого краю. Око радують і різнокольорові писанки, ляльки-мотанки, глечики, розписні пряники та цікаві вироби з дерева й соломи, що зображують людей і тварин, побутові сільські сценки.

dscn4288

Роботи яскраво ілюструють творчі здобутки членів та майстрів Національної спілки майстрів народного мистецтва України із Полтави, Дніпра, Запоріжжя, Сторожинця, Петриківки, Верхівцевого, Опішного, Кам’янського, Кременчука, Івано-Франківська, Кіровограду, Підгороднього, Мелітополя, Бердянська, Марганця, Новомосковська, Солонянського, Софіївського та Межівського районів Дніпропетровської області. 19 учасників є членами об’єднання майстрів народного мистецтва, яке працює вже п’ятий рік у Будинку мистецтв. Особливо яскраво в експозиції представлені українська вишивка, петриківський розпис, витяті панно та вироби з соломи.

dscn4289

– Ця виставка проходить вже вп’яте, – зазначає директор Будинку мистецтв Валентина Слобода. – Її мета – відродження українських національних традицій, підвищення професійного рівня майстрів народного мистецтва Дніпропетровщини і загальної культури мешканців міста, сприяння духовному і морально-естетичному розвитку учнівської та студентської молоді. Стиль робіт, створених сільськими майстрами, – більш традиційний. А от міські автори втілюють у виробах народного мистецтва свої особливі ідеї, насичують їх особистими думками.

Кожного разу майстри відслідковують, які види народного мистецтва продовжують користуватися популярністю, а які вже ні. Валентина Слобода зазначає, що чільне місце серед побутових виробів на території Дніпропетровської області продовжує займати вишивка хрестом. На виставці можна побачити навіть традиційне весільне вбрання нареченої та нареченого. Популярною в нашому регіоні та всій Україні залишається і витинанка.

dscn4290

Деякі майстри цього року вперше взяли участь у виставці. Серед них – Наталія Любчич з міста Широке. Вона представила чудові головні убори, вишиті бісером.

dscn4287

35-річна майстриня Вікторія Тимошенко представила дерев’яні хрестовидні тарілки, розписані петриківським розписом. Минулого року вона презентувала свої роботи на конкурсі в Берліні у День Незалежності України.

dscn4311

– Я живу в Дніпрі, але родом із Петриківки, – посміхається жінка. – Цим видом мистецтва почала цікавитись ще коли мені було лише чотири роки. Моя мама – народний майстер, передає мені свій досвід. Крім того, я закінчила художню школу. Петриківським розписом займаюся професійно вже багато років. Це справа мого життя… Хрестовидна тарілка символізує поєднання чоловічого та жіночого хрестів. В давні часи в українських селах вона вважалася оберегом: коли господар забував перехрестити хліб, за нього це робила таріль.

Учасників та відвідувачів виставки від імені міського голови Бориса Філатова привітав начальник управління культури і мистецтв міської ради Євген Хорошилов.

– Чудові роботи наших майстрів, які ми бачимо на експозиції – яскравий приклад того, що українці – талановита нація, – підкреслив він. – Відкриття цієї виставки – доволі значуща подія в житті Дніпра.

dscn4313

Наприкінці презентації робіт майстрів для відвідувачів експозиції виступили студенти консерваторії імені М. Глінки. Дівчата порадували грою на бандурі та заспівали кілька сучасних пісень у власній обробці.

dscn4323

Члени об’єднання майстрів народного мистецтва Будинку мистецтв цього року взяли участь у кількох виставках за кордоном – в Польщі та Болгарії. Вони в черговий раз довели: українське народне мистецтво – розмаїте. Не даремно ж іноземні відвідувачі дивувалися майстерності їх виробів. Дехто не міг повірити, що людина своїми руками могла виготовити насправді гарні речі. Автори чудових робіт – дуже талановиті, адже здатні створити справжню красу навіть зі звичайних природних матеріалів.

dscn4291

У серпні цього року майстри нашого міста на чолі із Валентиною Слободою та Ольгою Родкіною відвідали Болгарію, де представили свої роботи на черговій міжнародній експозиції. У місті Софія вони проводили майстер-класи для місцевих жителів. За результатами виставки в Болгарії Євген Хорошилов оголосив подяку міського голови всім авторам цих робіт.

dscn4319

Експозиція в Будинку мистецтв працюватиме до 15 листопада 2016 року. Вхід вільний.

Маріанна Стець, фото автора

dscn4304 dscn4303 dscn4302 dscn4301 dscn4300 dscn4299 dscn4298 dscn4297 dscn4296 dscn4295 dscn4294 dscn4293 dscn4292

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: