Skip to content

Кримінальні правопорушення в митній сфері

Юлия Мухина

Юлия Мухина

митницяяУ поточному році по правопорушенням в митній сфері відкрито 6 кримінальних впроваджень відносно суб’єктів господарської діяльності, імпортерів.

Про це розповів заступник начальника відділу оперативного управління ГУ ДФС у Дніпропетровській області Євген Раньковський, повідомляє прес-служба ТО ДФС у Дніпропетровській області.

«Хочу зупинитися на основних завданнях відділу розкриття кримінальних правопорушень в митній сфері оперативного управління, які є організацією проведення заходів, спрямованих на виявлення і недопущення фактів ухилення від сплати податків, зборів, митних платежів, виявлення каналів незаконного переміщення товарів, а також інших правопорушень суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД)».

У поточному році по цьому напряму відкрито 6 кримінальних впроваджень відносно суб’єктів господарської діяльності, імпортерів. У тому числі, 5 по ч.3 ст.212 УК – «Ухилення від сплати податків» і 1 —  по ч.1 ст.205 «Фіктивне підприємництво». Загальна сума заподіяного збитку склала близько 10 мільйонів гривень. З метою забезпечення відшкодування збитку накладений арешт на товарно-матеріальні цінності у розмірі 19,6 мільйонів гривень. В ході проведення слідчих дій вилучені 3 печатки нерезидента, які використовувалися суб’єктами ЗЕД в протиправній діяльності.

Основна схема, яка використовувалася цими суб’єктами ЗЕД, — це схема пов’язана із заниженням вартості товару при ввезенні, і у свою чергу це ухилення від сплати податку на додану вартість.

На території України, у тому числі на території Дніпропетровської області, проводиться операція «Рубіж 2016», яка введена в дію з метою попередження, виявлення і припинення правопорушень в митній сфері, виявлення кримінальних правопорушень, встановлення механізму і схем порушення фізичними особами, попередження і виявлення каналів незаконного переміщення товарів. Нами налагоджена взаємодія з Дніпропетровською митницею ДФС. В ході цієї взаємодії співробітниками податкової міліції спрямовані 10 орієнтувань в митницю про можливі факти порушення суб’єктами ЗЕД. Митницею ці орієнтування розглянуті, складено 4 протоколи про порушення митних правил на суму 2,9 мільйони гривень. Вилучено товарно-матеріальних цінностей на суму 2,4 мільйона гривень. Прийнято рішення про збільшення митної вартості на суму 1,8 мільйонів гривень.

На початку серпня поточного року у рамках відкритого кримінального виробництва було встановлено підприємство іншого регіону, яке мало намір здійснити митне оформлення на одному з постів Київської міської митниці — вантажу з освітлювальним устаткуванням на суму в еквіваленті 42,9 тисяч доларів США.

В ході проведення огляду вантажу був виявлений товар однієї з торгових марок, злочинної групи, що належить учасникам, яка діяла на території Дніпропетровської області і застосовувала схему залучення ряду підприємств. Ці особи для здійснення своєї незаконної діяльності зареєстрували 2 підприємства, які діяли на території Дніпропетровщини через роздрібні і оптові ринки, підконтрольний магазин і інші регіони України. З метою ухилення від сплати податків ці операції по реалізації і придбанню учасники цієї злочинної групи не відображали у бухгалтерському і податковому обліку. У рамках кримінального виробництва у цій справі було проведено 5 обшуків, в ході яких були виявлені і вилучені товарно-матеріальні цінності на суму близько 15,5 мільйонів гривень. Проводяться подальші слідчі дії.

Категория: Криминал, Новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: