Site icon Наше Місто

НБУ вводит временный лимит на сумму переводов с карты на карту

НБУ вводить тимчасовий ліміт на суму переказів з картки на картку

З 1 жовтня 2024 року Національний банк України вводить тимчасовий ліміт на перекази фізичних осіб «з карти на карту» у розмірі 150 000 грн на місяць. Про це повідомляє «Наше Місто» з посиланням на сайт НБУ.

Обмеження діятиме протягом пів року і стосуватиметься лише вихідних переказів на рахунки інших фізичних осіб, здійснених за всіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку.

За даними НБУ, 98% клієнтів банків здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують встановлену суму. Таким чином, більшість користувачів не відчують жодних змін у своїй фінансовій активності.

Причиною введення ліміту є необхідність протидії так званим «дропам» — людям, які за винагороду передають свої карткові рахунки третім особам для переказу та відмивання незаконних коштів. Проблема «дропів» набула масштабного характеру, і, за оцінками НБУ, через такі рахунки може проходити до 200 млрд грн на рік. У 2024 році кілька найбільших банків вже розірвали відносини з понад 80 тис. клієнтів, підозрюваних у причетності до цих схем.

НБУ запроваджує ліміт як тимчасовий захід для швидкого реагування на зростаючу проблему та з метою забезпечення фінансової стабільності країни.

Які наступні рішення плануються для боротьби з протиправними діями

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт № 11043, який значно посилює відповідальність за порушення платіжного законодавства. Закон передбачає низку нововведень, які мають на меті покращити боротьбу з протиправними схемами у фінансовій сфері.

Серед основних змін:

Завдяки новим нормам очікується, що фінансова система України стане більш захищеною від шахрайських дій, а відповідальність за порушення платіжного законодавства буде суворішою.

Чи можуть ліміти вплинути на збори, які проводять волонтери

Національний банк України (НБУ) повідомив, що нові встановлені ліміти не вплинуть на діяльність волонтерів. Після проведення кількох обговорень зі спільнотою волонтерів, рішення було скориговано таким чином, щоб ліміти не діяли під час поповнення рахунків або переказів коштів фізичними особами, які займаються волонтерською діяльністю та ідентифіковані банками або платіжними системами як волонтери.

Згідно з постановою, волонтери повинні відповідати принаймні двом із п’яти встановлених критеріїв для отримання такого статусу. Ці зміни внесені до постанови Правління НБУ від 27 серпня 2024 року № 102 та набувають чинності з 28 серпня 2024 року. Вони стосуються всіх надавачів платіжних послуг.

Нагадаємо, раніше ми писали: В Україні учні 4 та 9 класів знову будуть складати ДПА.

Читайте також: В Україні можуть зрости ціни на послуги таксі.

Фото: з відкритих джерел.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра, Украина

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також:

Exit mobile version