Skip to content

Как строился Днепровский национальный университет железнодорожного транспорта: уникальные фото

Ксения Куземко

Багато мешканців Дніпра так чи інакше чули про Університет залізничного транспорту, і багато з них навіть навчалися там. Проте не всі знають історію про те, як він будувався. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Facebook-сторінку «Історія у фотографіях. Катеринослав-Дніпропетровськ». На початку 1930-х років на великій території наприкінці вулиці Лагерної, за колишніми артилерійськими таборами, закипіло будівництво. Усього за кілька років (1931 – 1935) збудували першу чергу навчального містечка для нового вузу – ДІІТу. Навчальні корпуси та гуртожитки були виконані в оригінальному стилі "конструктивізм" (архітектори М.О. Барщ, В.М. Соколов). Зазначимо, що комплекс будівель ДІІТу визнано однією з найкращих пам'яток архітектури конструктивізму в Україні. 1946 року було розроблено післявоєнний проект відновлення комплексу Дніпропетровського інституту інженерів транспорту. Планувалося звести кілька з'єднаних між собою навчальних корпусів із примиканням до навчального корпусу 1930-х років.  У 1952 р. по лінії Вузовської вулиці (проспект Гагаріна) піднялася масштабна монументальна будівля головного корпусу в стилі "сталінський ампір". Будинок отримав пишно декоровані фасади. У 1984 року до дворового фасаду головного корпусу було прибудовано 4-поверховий Палац культури студентів, через що на рівні першого поверху віконні отвори перетворено на вхідні, а на 2-3 поверхах — закладено. Під час реставрації головного фасаду наприкінці 1990-х років на портику було залишено назву «Інститут інженерів транспорту», але прибрано напис 1974 року - «імені М.І. Калініна». У 2017 році на фронтоні було демонтовано барельєф герба СРСР, а у 2019 році на його місці закріплений герб України.

Многие жители Днепра, так или иначе, слышали об университете железнодорожного транспорта, и многие даже учились там. Однако не все знают историю о том, как он строился. Об этом сообщает «Наше місто» со ссылкой на Facebook-страницу «История в фотографиях. Екатеринослав-Днепропетровск».

В начале 1930-х годов на обширной территории в конце улицы Лагерной, за бывшими артиллерийскими лагерями, закипело строительство. Всего за несколько лет (1931 – 1935) построили первую очередь учебного городка для нового вуза – ДИИТа. Учебные корпуса и общежития были исполнены в оригинальном стиле «конструктивизм» (архитекторы М.А. Барщ, В.М. Соколов).

Отметим, что комплекс зданий ДИИТ признан одним из лучших памятников архитектуры конструктивизма в Украине.

В 1946 был разработан послевоенный проект восстановления комплекса Днепропетровского института инженеров транспорта. Планировалось построить несколько соединенных между собой учебных корпусов с примыканием к учебному корпусу 1930-х годов.

В 1952 г. по линии Вузовской улицы (проспект Гагарина) поднялось масштабное монументальное здание главного корпуса в стиле «сталинский ампир». Дом получил великолепно декорированные фасады.

В 1984 году к дворовому фасаду главенствующего корпуса был пристроен 4-этажный Дворец культуры студентов, из-за чего на уровне первого этажа оконные проемы превращены во входные, а на 2-3 этажах — заложены.

Во время реставрации главного фасада в конце 1990-х годов на портике было оставлено название «Институт инженеров транспорта», но убрана надпись в 1974 году – «имени М.И. Калинина». В 2017 году на фронтоне был демонтирован барельеф герба СССР, а в 2019 году на его месте закреплен герб Украины.

Категория: Важно, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: