Через повномасштабне вторгнення росії багато українців опинилися в умовах, коли немає стабільної подачі електроенергії. Ракетні удари ворога пошкодили багато об’єктів критичної інфраструктури. Як за таких умов зберегти продукти, розповіли у Центрі громадського здоров’я, передає кореспондент «Наше місто».
Дотримуватись безпечної температури зберігання продуктів
Перше, що потрібно зробити це подбає про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику температура має бути 4 градуси або нижче. У морозильній камері – від 0 градусів і нижче.
Приготуйтеся до надзвичайної ситуації
Заморозьте контейнери з водою, щоб мати можливість зберегти температуру ваших продуктів при температурі 4 градуси і нижче, якщо вам доведеться їх дістати з холодильника. Якщо є така можливість – купіть сухий лід чи блоковий лід.
Чи потрібно відчиняти двері холодильника при відключенні світла
Коли електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята закриті, продукти в холодильнику будуть безпечні 4 години.
У морозильній камері продукти можуть зберігатися 48 годин, якщо вона повна та 24 години — якщо напівпорожня. Якщо електрики немає більше 4 годин – помістіть лід до продуктів у холодильник.
Не перевіряти безпеку їжі до смаку
Ніколи не пробуйте продукти на смак, щоб перевірити їхню придатність. Якщо у вас є сумніви – краще одразу викидайте.
Якщо немає електрики більше 4 годин і у вас немає додаткового льоду, то продукти, що швидко псуються, варто викинути — це м’ясо, риба, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продути та їх залишки.
Викидайте будь-які продукти з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
Перевіряти температуру продуктів
Перевіряйте температуру продуктів, які зберігаються в морозилці або холодильнику з додатковим джерелом холоду. Викидайте їжу, якщо температура в холодильнику була вищою 4 градусів. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Чи можна повторно заморожувати продукти
Продукти, які мають температуру 4 градуси або нижче, а також ті, що збереглися з кристалами льоду, можна заморозити або приготувати.