Skip to content

Дніпро пам’ятає, живе і перемагає: як допомогти волонтерам міста

Дарина Сухонос

Дніпро пам’ятає, живе і перемагає: як допомогти волонтерам міста Новини Дніпра

Як у місті працює Громадська організація «TAPS-Україна» і що вже вдалося створити завдяки Координаційному штабу волонтерів Дніпра.

24 лютого назавжди змінилось все у житті кожного українця. Хтось взяв зброю до  рук і пішов воювати, а хтось тримає тил и займається волонтерством.

Громадська організація «TAPS-Україна» створена у 2018 році,  розширила свою діяльність. У зв’язку з повномасштабним нападом російської федерації на територію України, керівництво ГО “TAPS-Україна” зібрало охочих вплинути на гуманітарну ситуацію країни та об’єднати. Так у місті було створено Координаційний штаб волонтерів. 

Всі як одна родина

Більше 700 волонтерів наразі займаються допомогою країні і наближають нашу спільну перемогу.

Волонтерка Катерина Чижик мама дорослої доньки та дружина захисника України, яка вдало поєднує креативний підхід до робочих процесів з мистецтвом систематизації та планування.

«До роботи в організації шість років була активним волонтером добровольчого підрозділу, брала участь у зборах гуманітарної допомоги для тимчасово переміщених осіб), допомагала сотням ветеранів та родинам загиблих у ідентифікації та похованні, а також — у оформленні соціальних допомог та пошуках житла», — каже вона.

«За більше ніж сімдесят днів ми вже всі встигли познайомитись, але на початку, навіть не знаючи одне одного, просто допомагали. А потім виявляється, що поруч з тобою вивантажує допомогу чемпіонка України з хокею! Зараз ми вже без слів розуміємо, що кому треба. Якщо коротко описати що таке штаб – великий мурашник!» — каже Катерина.

На одній зі стін штабу – дерево життя «TAPS-Україна». Фотографії загиблих героїв. Тих, хто віддав життя, аби ми всі жили далі – працювали, кохали, створювали і головне – перемогли!

«Жити, любити, пам’ятати!»

Громадська організація «TAPS-Україна» займається багатьма напрямками роботи, а саме: психологічна допомога для родин загиблих героїв, забезпечення медичних, гуманітарних та військових потреб ЗСУ, ТРО, НГУ, СБУ та Національній поліції, робота з вимушеними переселенцями, які прибувають до міста та області з міст та селищ України, де відбуваються активні військові дії, координація лікарів-волонтерів, налагодження логістики та різні види промислового виробництва.

«Є навіть окремий сегмент робот з тваринами, які постраждали через війну. Це допомога притулкам чи розвідникам, які наразі знаходяться на територіях, де йдуть активні бойові дії. Бували випадки, коли цих тварин викуповували або просто шукали дім. Так в мене з’явився французький бульдог на ім’я Тор», — каже Катерина.

На початку своєї діяльності «TAPS-Україна» допомагав родинам, які втратили своїх близьких на війні.

 «Є жінки, які були за чоловіками – буквально в плані роботи і життя, і в даному випадку важливо допомогти жінці з реалізацією в житті. Також у нас проходять заходи, які  об’єднують родини загиблих Героїв та психологів, арт-терапевтів та інших спеціалістів, які допомагають навчитися жити далі тим, хто пережив втрату. Є семінари  — мета таких заходів для родин загиблих Героїв надати теоретичні знання та освоїти практичні навички аби навчитися повноцінно жити з тим трагічним досвідом через який пройшли родини. Також у наших планах створення літнього табору відпочинку для дружин загиблих. «Жити, любити, пам’ятати» – це не просто наш слоган! Це сенс усього, що ми вкладаємо у свою діяльність – продовжувати жити попри всі тяжкі випробування і втрати і допомагати одне одному!», — каже Катерина Чижик.

Вона згадує історію, коли вдова загиблого героя після своєї смерті залишила гроші, аби вони допомогли тим, хто так само втратив близьких.

«І її знайомі принесли ці гроші на потреби фонду, такі емоційні ситуації вражають. Вони відбуваються щодня! Так само багато у штабі працює переселенців з Маріуполя, Харкова. Ці люди тут, роблять все, чим вони можуть бути корисні», — каже вона.

Наразі у штабі волонтерів є потреба  людях, які мають навики шиття, адже планується налагодження виробництва форми для військових.

«Також щоденно ми публікуємо на своїх сторінках у соціальних мережах списки потреб», — каже Катерина.

Є чим пишатись!

Ідейна натхненниця TAPS-Україна та очільница Координаційного штабу Волонтерів Дніпра Юлія Дмитрова, яка чудово поєднує роль ефективної заступниці керівника департаменту соціальної політики в Міській раді і непосидючої та відданої своїй справі волонтерки організації.

«За сімдесят днів повномасштабного військового вторгнення Координаційний штаб волонтерів Дніпра на базі  БФ «ТАПС»: вже встиг дуже багато! І щодня ми робимо ще більше!» — каже вона.

А саме:

  • Прийняв 200 тонн гуманітарного вантажу з-за кордону
  • Прийняв 60 тонн гуманітарного вантажу з інших міст України
  • Приготував 110 тис. порцій їжі для військових, ТрО
  • Опрацював 1132 заявок військових частин, поліції, нацгвардії, ТрО
  • Опрацював 900 заявок на медичну допомогу, які охопили понад 30 000 людей
  • Працівники гарячої лінії центру прийняли 11 тис. дзвінків від тимчасово переміщених осіб
  • 3,337 осіб отримали тимчасовий прихисток та контакти для пошуку довгострокового житла
  • 1,000 сімей отримали гуманітарну допомогу
  • 30 прихистків координуються штабом волонтерів Дніпра
  • 9,000 осіб на добу отримують допомогу на вокзалі
  • 2,000 осіб на добу перебувають у пунктах обігріву. Щодня для них готується близько 2000 порцій гарячої їжі
  • 50,000 кілометрів по всьому світу — саме стільки складає логістика автомобілем та потягом координаційного штабу

«Дякуємо всім, хто підтримує ЗСУ та інші українські підрозділи! Кожен ваш внесок наближає нашу перемогу над російським агресором. Якщо ви хочете допомогти https://taps.org.ua/#donate», — наголошує Юлія Дмитрова.

Категория: Война, Новости Днепра

Метки: , , ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: