Skip to content

Як захистити право на землю

Як захистити право на землю

«Чи не найважливішою подією 2021 року, що минає, стало відкриття ринку землі. Багато хто чекав цього, але багато власників паїв тривожаться – як може проста людина захистити свої права, коли в неї немає грошей навіть на консультацію  в юриста, що вже говорити про захист у суді. Хотілося також більше дізнатися про можливості, які  принесла для кожного земельна реформа?»—запитує Віктор Денисенко.

Серед питань, з якими  читачі звертаються до нас, почастішали – земельні. Хто може купити чи продати землю? Якою повинна бути орендна плата? Де і як захистити свої права, коли немає грошей на консультацію юриста чи супровід у суді ? Тож, надіємось, корисною для наших читачів, стала участь журналіста «НМ», у престурі «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин», організованого Координаційним центром надання правової допомоги за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України.

 Ольга Бородіна, директор Запорізького місцевого центрі з надання безоплатної вторинної допомоги  якраз детально розповіла про можливості, які надає кожному  земельна реформа:

Як захистити право на землю

— Крім відкриття ринку землі, реформа принесла й чимало інших змін. Нагадаю найважливіші з них.

Тепер власність на преважну більшість земель держави за межами населених пунктів перейшла до громад. Тобто, усі доходи від користування земельними ділянками надходитимуть до місцевих бюджетів.

Найбільше переваг відчують власники земельних ділянок. Зокрема, експерти передбачають зростання розміру орендної плати. Також землевласники зможуть об’єднувати свої ділянки із суміжними, у такий спосіб перетворюючи свої володіння на більш привабливий об’єкт для бізнесу.  Нарешті, землевласники зможуть продати свої ділянки. З цим, правда, експерти радять почекати 1-2 роки — до моменту, коли сформуються вищі ринкові ціни. Власники земельних ділянок можуть брати кредити під заставу земельної ділянки. Орендарі земельних ділянок мають переважне право їх купити.

Директор центру нагадала також, що  з 2024 року на ринок землі вийдуть юридичні особи. Для всіх учасників діятиме обмеження – до 10 тисяч гектарів в одні руки. Іноземці зможуть купувати землю лише у випадку, коли за це українці проголосують на всенародному референдумі. Продаж сільськогосподарських земель державної та комунальної власності заборонено.

Сьогодні більшість процедур, пов’язаних із реалізацією прав на земельні ділянки, можна здійснити онлайн і список таких процедур постійно розширюється.

Сергій Ющишин, заступник директора Координаційного центру з надання правової  допомоги:

Як захистити право на землю

— Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно, свідчить стаття 59 Конституції України.

Де отримати безоплатну правову допомогу

1.У центрах та бюро правової допомоги. Їх перелік, поштові, електронні адреси та графік роботи можна дізнатися на сайті системи БПД (безоплатної правової допомоги) у розділі «Всі центри».

2. Дистанційно:

— зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД: 0800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань.

Дніпровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Контакти центру

www.legalaid.gov.ua

49000, м. Дніпро, вул. Старокозацька, 56 (4 поверх) офіс 423, 402, 426

Телефон: +38-098-044-29-95

Телефон: +38-099-161-52-72

Телефон: +38-068-946-51-26

Телефон: +38-050-164-03-93; +38-098-442-92-85; +38-056-722-27-18

Email: [email protected]

Підготувала  Таїсія КУЗЬМЕНКО.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: