Skip to content

Для завершення децентралізації потрібні зміни до законодавства – Олександр Блощинський

Для завершення децентралізації потрібні зміни до законодавства – пропозиціонер з Житомирщини Олександр Блощинський

Голова Житомирської районної ради від ПП «Пропозиція» Олександр Блощинський прокоментував перший рік з моменту проведення виборів в новостворених громадах по всій Україні. І озвучив власні пропозиції щодо деяких законодавчих механізмів, яких бракує для повноцінної децентралізації.

Житомирський район – один з найбільших в Україні. Після проведення децентралізації до його складу увійшли 10 колишніх районів та місто Житомир. Протягом року після обрання депутати завершили передачу медичних та освітніх закладів місцевим громадам, провівши великий об’єм роботи. І процес об’єднання був досить складним. Житомирській райраді закидали те, що вона отримали багато майна. Але разом з майном новостворений орган отримав також борги та судові справи, розповів Олександр Блощинський. Найбільша проблема зараз в тому, що до кінця під таку реформу не сформована законодавча база. Разом з колегами з асоціації обласних та районних рад нині напрацьовуються пропозиції для передачі органам центральної влади, повідомив пропозиціонер:

«Ще одна серозна проблема ради на рівні району – невідповідність повноважень та фінансування. На виконання потрібних для району програм та виконання депутатських повноважень кошти не передбачені. Зараз рада фінансується з коштів, які ми отримуємо з видачі дозволів та здачі в оренду приміщень, більшість з яких орендують державні структури за 1 грн. Для того, щоб рада мала можливість ефективно працювати її потрібно залишити в горизонтальному вирівнюванні. І на її фінансування має виділятись принаймні 2-3% ПДФО. Це також потребує внесення змін до законодавства».

Нагадаємо, ключової вимогою партії “Пропозиція” є ухвалення Муніципального кодексу. У ньому мають бути чітко розподілені повноваження між центральною владою і місцевим самоврядуванням. 25 лютого 2021 року Президент Володимир Зеленський врешті дав доручення розробляти документ, на ухваленні якого наполягають 20 голів громад з партії “Пропозиція”.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: