Skip to content

До цивілізованої трансплантології в Україні ще багато роботи – депутатка Дніпропетровської облради від «Пропозиції» Світлана Мороз

У галузі трансплантології Україна критично відстає від європейських країн. Нині діючий закон лише створює передумови для розвитку трансплантології, вважає заслужена лікарка України, професор, доктор медичних наук, завідувачка обласним психосоматичним центром лікарні ім. Мечникова та депутатка Дніпропетровської облради від ПП “Пропозиція” Світлана Мороз. Так вона прокоментувала тему, яку обговорювали на черговому засіданні ПРОпозиціонери Клубу.

Головне, що завдяки ньому створено єдину державну інформаційну систему трансплантації органів, що дає можливість співставлення пар донор-реципієнт, спрощує пошук життєво важливих органів та допомагає зберегти життя українцям. Але до того, як трансплантологія запрацює на достойному рівні, ще дуже багато роботи, заявила пропозиціонерка:

«Закон «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» повинен бути суттєво доопрацьований. У числі основних принципів лежить пріоритет посмертного донорства перед прижиттєвим, а це дуже делікатне питання. Бо були випадки, коли прогнози консиліуму медиків і строки життя пацієнта були невірними – безнадійні пацієнти можуть вийти з коми і прожити ще 20-30 років. Без діагнозу від анестезіолога про «смерть головного мозку» донор не з’явиться. В цьому сенсі лікарі повинні бути захищені юридично і  матеріально вмотивованим, зокрема, гідною заробітною платою».

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: