Skip to content

Які книги варто читати дітям: поради дніпровських авторів

Якщо ви запитаєте сто людей, навіщо вони читають, то з великою часткою ймовірності почуєте тільки дві відповіді: щоб знайти корисну інформацію або отримати задоволення.

Дітей варто привчати до читання, адже це  розвиває уяву, кругозір і покращує пам’ять, розвиває логічне мислення і, зрештою, допомагає краще розуміти себе, оточення і наше життя загалом. Це вагомі причини для того, щоб читати самим і заохотити до читання своїх дітей.

Які книги варто читати дітям: поради дніпровських авторів

«Наша область давно має свої потужні традиції письменництва. Свого часу – генерація в 70-их і раніше наприклад, Валентин Чемерис і його повість «Вітька+Галька»,яка наразі є частиною шкільної програми. І ця книга настільки популярна, що нещодавно отримала нове яскраве перевидання. Ще одне видання – буквально «з печі» —  книга-казка дніпровської письменниці Еліни Заржицької «Сонячний чоловічок».  І це не звичайна книга, а надрукована шрифтом Брайля! Художниця Катерина Хаджирадєва створила яскравезні ілюстрації до цієї історії. Також маємо видання також шрифтом Брайля в тому числі книги «Лелечий дім» Євгенії Яворської. Також така мастита авторка, як Наталія Дев’ятко і її «Скарби Примарних островів» — пригодницько-фентезійна трилогія, дія якої відбувається у чарівному світі. «Скарби Примарних островів» існують також в аудіо-версії в авторському читанні.  Загалом, дніпропетровщина багата на дитячу літературу, і ми сподіваємось, що нові автори в майбутньому стануть частиною нашої спілки» , — зазначає письменник, журналіст, редактор журналу «Бористен» голова Дніпропетровської обласної організації НСПУ Фідель Сухоніс.

Які книги варто читати дітям: поради дніпровських авторів

Сьогодні книги трансформуються, а юні глядачі мають змогу читати не лише паперові видання, але і електронні або аудіокниги. Не менш популярними в мережі є і буктрейлери — короткий відеоролик за мотивами книги, кліп по книзі. Метою створення буктрейлера є спонукання до прочитання книги. Його особливістю є те, що розповідь про книгу подається в образній, інтригуючій формі.

Які книги варто читати дітям: поради дніпровських авторів

Але письменниця Наталія Дев’ятко наголошує – до бібліотек ходити також варто. « Біблотеки нашого міста мають дуже цікавий фонд, тому не варто нехтувати можливістю відвадіти їх! (http://www.childlib.dp.ua/ —  прим.автора  сайт  Централізованої системи бібліотек для дітей м.Дніпра). так само варто читати не лише щось в межах шкільної програми, але і будь-яку літературу поза нею. Свого часу мої твори увійшли до нової програми з української літератури! Повість фентезі «Легенда про юну Весну» — 7 клас. Пригодницько-фентезійна трилогія «Скарби Примарних островів» — 9 клас. Фольк-роман «Злато Сонця, синь Води» — 10 клас. І дуже приємно, що саме у переліки для додаткового читання, завдяки чому школярі можуть читати книги не в скороченні чи переказі, а повністю», — каже Наталія.

Експерти наголошують, що часто в дитячих книгах зустрічаються негативні і навіть досить страшні персонажі. Саме в ранньому дитинстві у малюка формується здатність справлятися зі своїми страхами. Він вчиться не боятися. Усі ці маленькі і великі перемоги відіграють величезну роль у становленні особистості, вихованні характеру. Дитина дорослішає через випробування і долає свій страх разом із героями казок.

Які книги варто читати дітям: поради дніпровських авторів
.

Дитина переживає все те, що відбувається з героями книг і приміряє на себе. При цьому вона вчиться розрізняти, «що таке добре і що таке погано», розпізнавати добро і зло, вибирає, ким би вона хотіла бути і на чиєму боці. Напруга, яку відчуває малюк, слухаючи історію, і та емоційна розрядка, то полегшення по закінченні, коли стає зрозуміло, що «все добре», є можливістю «скинути» агресію мирним шляхом, перемогти уявного ворога, відчути себе сильним і благородним. 

Звичайно, видавати наразі книги та заробляти письменництвом в України – справа не з легких. Наталія Дев’ятко має у своєму творчому житті вже 7 «Коронацій слова».

«Ця премія – це престиж та визнання, можливість якісного піару для письменника. Свою першу «Коронацію Слова» я отримала за роман у 2017-му році. Але до того двічі була на нагородженні як гостя — 2011 і 2016 рр. Тому досі не знаю, від якого року рахувати своє перше знайомство з цим яскравим дійством. Але все ж емоційно власна нагорода для мене була першою. Ніколи не забуду шалених емоцій, коли мені зателефонували і запросили на нагородження!», — зазначає вона.

Сьогодні перед обласною спілкою письменників стоїть завдання не лише зробити читання популярним.

Які книги варто читати дітям: поради дніпровських авторів

«Ми прагнемо надавати певний соціальний захист письменникам, а статус творця слова повинен бути престижним. Є багато талановитої молоді, яка з тих чи інших причин, часто необ’єктивно досі не є частиної спілки. Наприклад, авторка творів для дітей з Кам’янського Олена Ляшенко. Тому ми прагнемо багато чого змінити, зокрема навіть і приміщення спілки. А наразі ми відкриті до діалогу за адресою проспект Яворницького, 18, щосереди з 12.00 до 15.00. Ще один канал комунікації  — офіційна сторінка НСПУ у фейсбуці https://www.facebook.com/nspudnipro!», — наголошує Фідель Сухоніс.

Категория: Новости Днепра, Новости Культуры Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: