Skip to content

#DNU_FEST – яскраве свято для містян

Сьогодні, 12 червня, у ботанічному саду Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов фестиваль для абітурієнтів #DNU_FEST. Старшокласники мали чудову нагоду в цікавій формі ознайомитися зі спеціальностями регіонального освітянського лідера протягом одного дня та остаточно визначитися з майбутнім фахом. Фахівці ДНУ допомагали кожному відвідувачу зорієнтуватися в морі можливостей та відчути за допомогою різноманітних інтерактивних цікавинок від усіх факультетів, який напрям для них найпривабливіший.

«Сподіваємося, що організований сьогодні нами фестиваль стане святом не лише для університету, а й для мешканців всього міста і області, – відзначив ректор ДНУ, професор Сергій Оковитий. – Представляємо виставкові павільйони від усіх 14 наших факультетів та трьох науково-дослідних інститутів. Тут дуже гарні інсталяції, наприклад, історичні – зразки зброї часів першої світової війни, костюми легіонерів стародавнього Риму. Філологи пропонують написати власне ім’я однією з 14 мов, які викладаються в ДНУ. Я навіть пройшов початковий курс мови есперанто, бо мав до цього цікавість, і тепер маю сертифікат. Цікавий проєкт – «Студентська ракета» від фізтехівців спільно з Інжиніринговою школою Noosphere при ДНУ. Сьогодні глядачі можуть побачити і яскраве та гучне Chemistry Show від хімічного факультету. Університетські медики розкажуть, як ми працюємо в медичній сфері. Усіх локацій не перерахувати. Тож запрошуємо всіх, щоб побачити на власні очі всі сюрпризи і цікавинки», – сказав Сергій Іванович.

Факультет економіки запросив до квестів, які допоможуть визначити загальний рівень економічних знань і схильність до підприємництва, інтерактивного шоу, яке дозволить зімітувати сам вступ.

«Ми підготували декілька локацій з туризму: “Привал мандрівника”, “Цікавий туризм” і, загалом, 14 квестів для абітурієнтів, – розповів доцент кафедри туристичного бізнесу та гостинності В’ячеслав Сливенко. – “Привал мандрівника” – це палатка, гітара і все, що потрібно для подорожі. До речі, один із наших квестів – швидко скласти палатку, ще один – вгадати предмети, наприклад, справжній африканський тотем для виклику дощу, календар майя, прилад курвіметр, за допомогою якого на карті можна виміряти будь-яку відстань. Також цікавий квест, який зазвичай користується великою популярністю, – “Зав’яжи вузол”. Наші фахівці з альпіністських, морських та інших вузлів показують, як зробити певний вузол і пропонують відвідувачам швидко це відтворити».

Доцентка кафедри всесвітньої історії Валерія Лавренко ознайомила з локаціями історичного факультету: «Ми представляємо реконструкції часів стародавнього Риму, скіфських часів, можна буде постріляти з імпровізованого тиру. Також пропонуємо відвідувачам оглянути реконструкцію часів Першої світової війни, де можна попрацювати з масогабаритними макетами зброї, спробувати долати перешкоди, а саме колючий дріт, спробувавши порізати його тими саперними інструментами, які використовувалися в ті часи. Можна подивитися й розібрати «нутрощі» деактивованого снаряду, побачити, які використовували шанцеві інструменти та що і з чого пили солдати».

«Фізико-технічний факультет представляє кожну кафедру зі своїми експонатами: тут можна побачити і студентську ракету, і двигуни, і робота “Механічна рука”, – розповіла ведуча вікторини від фізико-технічного факультету, голова ради студентів факультету Анастасія Орішечок. – Також пропонуємо вікторину про ракетно-космічну техніку, кібербезпеку, автоматизацію для абітурієнтів, щоб вони мали уявлення, куди прийдуть, якщо захочуть вступати на наш факультет. Серед наших цікавинок – фотосесія з Білкою та Стрілкою, повітряні кульки з логотипом факультету та браслети в подарунок відвідувачам».

Деканеса біолого-екологічного факультету Олена Севериновська також запрошує до експозицій:

«Наші відвідувачі можуть визначити кількість нітратів у овочах і фруктах із супермаркетів, оглянути колекції комах, вужів і живих тваринок, наприклад, кроликів. Кафедра мікробіології представляє малюнки з мікроорганізмами – це картини в чашках петрі. Та пропонує визначити по відбитку руки, які мікроорганізми є на поверхні нашої шкіри. Кафедра біохімії презентує прості прилади, за допомогою яких можна визначити стан свого здоров’я, наприклад, рівень оксигенації і видихуваного повітря, прилад, за допомогою якого можна виміряти товщину жирової тканини та визначити рівень обмінних процесів в організмі. Можна визначити PH продуктів (кислотність), Показано, як визначати освітленість поверхні і як це може впливати на стан здоров’я».

Координаторка Центру волонтерства і соціальних ініціатив ДНУ Дар’я Філіпецька, студентка другого курсу факультету психології та спеціальної освіти розповіла:

«Сьогодні наша тема – «Від серця до серця». Буде цікава вікторина «Волонтер завжди поруч». Також буде аква-грим, де всі бажаючі зможуть підійти і зафіксувати собі на руку або обличчя сердечко, ніби тату, спеціальними фарбами. Також буде міні-ярмарок з ручних виробів – різних в’язань, зроблених студентами. Родзинка – шалаш бажань і зона фото сесії».

Голова студентської ради механіко-математичного факультету Ігор Гетьман розповідає:

«Сьогодні разом із студентською радою та викладачами факультету ми проводимо пізнавальний екскурс нашим факультетом, де всебічно розповідаємо гостям як про наукове життя ММФ, так і про нашу позанавчальну діяльність. Зокрема, надаємо абітурієнтам багато корисної інформації про те, на які спеціальності можна вступити та які подальші кар’єрні можливості відкриваються для наших випускників. Також ми підготували розважально-пізнавальну програму про цікавий світ математики. На майбутніх абітурієнтів, зокрема, чекають різні конкурси із цікавими призами за правильні відповіді. Наприклад, підготована нашими викладачами вікторина з історії математики чи завдання на розв’язок логічних задач, де гостям потрібно буде добре міркувати. За це учасники отримають приємні подарунки у вигляді брендованих блокнотів чи сувенірних магнітів, браслетів і наклейок».

Студентка І курсу кафедри соціології факультету суспільних наук і міжнародних відносин Ангеліна Гончаренко:

«Сьогодні ми зустрічаємо гостей фестивалю із закликом приєднатися до нашої великої і щасливої родини кафедри соціології. Адже тільки у нас студенти уповні дізнаються, що таке суспільство, та починають дивитися на життя вже під іншим кутом. Завдяки пізнанню соціології ми навчаємося сприймати суспільство як один суцільний організм та вчимося навіть із будь-якого негативного досвіду виносити користь. Вивчення різних категорій людей, дійсно, неабияк зближує. Ми ніби самі стаємо більш відкритими та справжніми завдяки цим знанням. Цим і хочемо поділитися з майбутніми абітурієнтами. Для них ми підготували спеціальне опитування, з якого дізнаємося, що саме їх цікавить та які їхні враження від ЗНО. А ще у нас є лотерея, де кожен охочий зможе витягти для себе зі скарбнички оригінальне передбачення, яке, я впевнена, обов’язково здійсниться».

Першокурсник факультету фізики, електроніки і комп’ютерних систем Валерій Лашко ділиться планами:

«ФФЕКС сьогодні планує показати відвідувачам усі свої сильні сторони, адже ми проводимо підготовку аж за сімома спеціальностями – від простої «Середня освіта: Фізика» до вершини інноваційних технологій – комп’ютерних наук. Наші гості оглянуть колекцію штучних кристалів, вирощених у лабораторії кафедри фізики твердого тіла, які мають усі функції алмазів. Ми продемонструємо школярам запрограмованого робота та водний генератор туману у дії. Серед інших пристроїв – у нас можна побачити генератор електрики, моделі антенних решіток, дозиметри, вимірювач рівнів електромагнітного випромінювання, високочастотний конвертер для супутникового телебачення, Android TV-box, музичний осцилограф, VR-окуляри та 3D-зображення, та пристрій «Радіоняня», моделі розібраних мобільних апаратів та пульту дистанційного керування, а також квадрокоптеру. А ще ми пограємо у «Чорну скиньку». Це наша особлива лотерея, де відвідувачам доведеться вгадувати, що саме у ній знаходиться. За правильні відповіді ми нагородимо абітурієнтів солодкими«фішками» від ФЕКС».

Студентка хімічного факультету Єлизавета Нечипоренко презентує свою спеціальність:

«Кафедра харчових технологій демонструє сьогодні результати власних розробок – дипломних та курсових робіт студентів, які вже увійшли в масмаркет і успішно продаються для споживачів. Але найбільше дивуватимемо присутніх, можливо, молекулярною кулінарією, а саме «космічними» ресторанними технологіями – напрацюваннями відомих закордонних шеф-кухарів. Так, усіх бажаючих на нашому майстер-класі ми навчимо виготовляти космічні капсульовані соки, а також безцукрові кекси, які випікаються у мікрохвильовці буквально за 5 хвилин. Наприкінці ми зробимо фото на пам’ять із продуктами та нагородимо учасників відповідними сертифікатами».

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: