Skip to content

Навіщо контролери «Дніпрогазу» використовують фотофіксацію при знятті показань лічильників

Навіщо контролери «Дніпрогазу» використовують фотофіксацію при знятті показань лічильників?

Раз на півроку контролери газорозподільних компаній мають проводити контрольне зняття показань лічильників. У своїй роботі АТ «Дніпрогаз» активно використовує інноваційні та комплексні рішення для енергетичного сектора, які впроваджуються Регіональною Газовою Компанією. Так, наприклад, вдалося успішно модернізувати роботу контролерів та залучити їх до використання мобільного додатку «104.ua Контролери». Це дало змогу суттєво підвищити якість клієнтського обслуговування та осучаснити стандарти роботи газовиків.  

Детальніше про зазначені нововведення та поточну інвентаризацію показань газових лічильників у дніпрян розповідає начальник відділу інспектування «Дніпрогазу» Сергій Лисенко.

Пане Сергію, розкажіть, як змінилась робота контролерів із використанням мобільного додатку?

Найголовніше, чого вдалося досягти – зникла паперова робота. З нею пішли у небуття помилки, похибки, нагромадження та обробка матеріалів у паперовому вигляді. Разом з тим, підвищилася достовірність даних за показаннями. Контролер, окрім показань лічильника, у додатку фіксує модель лічильника, його розміщення, стан. По-друге, збільшилася швидкість передачі даних, відповідно актуалізована інформація відразу потрапляє в базу даних та на платформу 104.ua. По-третє, відбулося виключення роботи операторів по внесенню показань у білінгову систему.

Куди потрапляють дані з додатку, як обробляються та де зберігаються?

Дані, які контролер вводить у мобільний додаток, відпрацьовуються автоматично і зберігаються в базі. Контрольна фотофіксація показань лічильників фахівцями газових компаній дозволяє уникнути будь-яких розбіжностей зі споживачем, а фактичні дані відображаються на особових рахунках клієнтів. Також під час процедури зняття контрольних показань контролер здійснює огляд лічильника та пломби на предмет їх ушкодження. Ця інформація також фіксується у додатку.

Як за допомогою додатку «104.ua Контролери» ваші працівники знають, де потрібно проводити контроль обсягів спожитого газу?

Щодня онлайн система формує завдання для контрольного зняття показань лічильників природного газу у наших клієнтів. При формуванні денних завдань-маршрутів може бути задано безліч критеріїв. Серед них — тривала відсутність контрольних показань у споживача, наявність заборгованості, заявочні перевірки (уточнення встановленого газового обладнання, опалювальної площі, перевірка відключень і т.п.).

Перед початком робочого дня контролери отримують маршрути від онлайн системи, у яких вказано адреси, прізвища клієнтів і номери їх особових рахунків.

Однак маршрут не обов’язково визначає «роботу на день». У штаті «Дніпрогазу» налічується 58 контролерів, які зможуть обходити понад 2,2 тис домогосподарств на день. Впродовж дня один контролер має знімати в середньому 50 показань лічильників. Маршрут, як правило, включає більше адрес з урахуванням того, що не до всіх клієнтів вдасться за день контролеру потрапити.

Контролер має контрольну групу споживачів, звірку даних у яких має фіксувати і актуалізувати дані у системі щомісяця.

Варто додати, що ми також проводимо роботи з оснащення лічильників споживачів модемами 104.ua SMART, які будуть самостійно дистанційно передавати інформацію в автоматичному режимі. Якщо Ви також бажаєте мати у своїй оселі розумний модем, раджу завітати на 104.ua Маркет. Замовити модем або інше газове обладнання з товарної лінійки сайту можна за номером: 0800 304 104.

«Дніпрогаз» неодноразово інформував про проведення інвентаризації показань лічильників. Розкажіть, що обумовило такі заходи?              

Через невідповідність даних про обсяги фактично спожитого енергоресурсу, які дніпряни надавали впродовж першого кварталу 2021 року, у квітні ми розпочали інвентаризацію  поточних показань лічильників із фотофіксацією.

Впродовж 2020 року ціни на газ значно коливались. Це змусило багатьох власників домогосподарств підлаштовуватись під цінові коливання, щоб знизити фінансове навантаження на сімейні бюджети. Наприклад, у лютому-березні 2021 року домогосподарства з газовим опаленням передавали операторам ГРМ обсяги споживання близькі до 50 куб м на місяць. Цілком логічно, що в сезон низьких температур такі обсяги не можуть відповідати дійсності. Саме тому ми прагнемо привести дані у відповідність та внести в систему фактичні обсяги спожитого палива. Це забезпечить коректність нарахувань за послуги з газопостачання.   

Як до візитів контролерів відносяться люди? Як здійснюється звіряння показань в умовах карантину?

Із загостренням ситуації, пов’язаної з поширенням COVID-19, по всій Україні почастішали випадки недопуску контролерів газорозподільних компаній для зняття контрольних показань лічильників. Це в свою чергу зробило неможливим ефективну звірку фактичних обсягів споживання газу.

Акцентую увагу, що фотофіксація показань лічильників за допомогою мобільного додатку триває кілька секунд. Тож просимо споживачів газу віднестись до зазначених заходів з розумінням та надавати доступ до приладів обліку представникам АТ «Дніпрогаз.

Інвентаризація обсягів спожитого газу здійснюється нашими співробітниками із дотриманням усіх карантинних вимог. До того ж, наші фахівці щоденно перед початком робочого дня проходять медичні огляди та температурний скринінг.

Перепрошуємо за завдані незручності і закликаємо наших клієнтів вчасно передати показання лічильників в період до 5 числа щомісяця.

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: