Skip to content

Богдан Бенюк: «Українцям потрібен імунітет «нестидливості»

Богдан Бенюк презентував фільм «Східняк» – новини Дніпра

У Дніпрі з презентацією фільму «Східняк» побував один із найвідоміших акторів українського кінематографу — народний артист України Богдан Бенюк. Його приїзд до нашого міста викликав зацікавленість у містян. Уже багато років він вдало поєднує зйомки в кіно з грою у Національному театрі української драми ім. І. Франка та викладацькою діяльністю. Як йому це вдається?

̶ Богдане Михайловичу, розкажіть, будь ласка, про свою роботу у новому фільмі.

Наш тур із презентацією «Східняка» почався з Івано-Франківська. Ми побували у Харкові, Сумах, Полтаві, Запоріжжі, Маріуполі. Із задоволенням спілкуємося з публікою. Нам цікаві різні точки зору, в тому числі суперечливі. Критику ми теж сприймаємо нормально, хоча сподіваємося на підтримку у цей непростий час для кіно. Дніпро — це прифронтове місто, сюди привозять поранених, люди здають для них кров. Тому тут до цього фільму має бути особливе ставлення. У Києві, Львові та Івано-Франківську війна не так відчутна. Перша робоча назва фільму — «Рокада» (дорога вздовж лінії фронту). Там і проводять один день зі свого життя герої фільму.

У різних куточках України є люди, які допомагають нашим бійцям. Мій сусід-будівельник разом з сином склав макет бліндажа та успішно перевірив його на полігоні. Вони за свої кошти зробили 75, в кожному з яких одночасно можуть знаходитися вісім чоловік. Гадаю, що в нашій країні є люди, які займаються утриманням та збереженням держави. І це дуже важливо, бо, на жаль, війна швидко не припиниться. Вона триватиме довго.

У мене запитують, чому мій герой «Борода» говорить українською мовою, якщо він з Донбасу? Знаєте, на Луганщині є село Сватове, де розмовляють виключно українською мовою. У часи Радянського Союзу відбувалося змішування: випускників дніпровських вузів відправляли працювати в Сибір, а звідти присилали молодь сюди. У 70-ті українцям переламали хребет національної самосвідомості.

Богдан Бенюк презентував фільм «Східняк» – новини Дніпра

̶ Які наслідки цих процесів, на ваш погляд, ми маємо сьогодні?

̶ Ми живемо в складному світі, де поєднують непоєднане. Згадаємо хоча б концерт до Дня Незалежності України. Але ми маємо розуміти, що робимо. Людяність – велика сила, яка спрацьовує пізніше. Мудрі ті люди, які сказали, що немає в світі нічого ціннішого за чесне ім’я. Протистояння України і Росії відбулося не тільки під час Майдану. Воно було і в ХХ столітті, і в ХІХ, і раніше. Ми маємо зі сходу брата, який може в будь-який момент задушити в своїх обіймах. Це удушення продовжується і сьогодні.

— Зараз усі українські театри, у тому числі і Національний театр ім. І. Франка, в якому ви працюєте, поступово виходять із карантину. Яким чином вимушена пауза вплинула на вашу діяльність?

-Негативно. Театр, кіно, цирк – все зупинилося. Запустити процес знову важко, але ми в театрі ім. Франка граємо для глядачів із першого липня. Із 800 місць зайняті лише 250. Дуже важливо, щоб люди ходили в кіно та театр, хоч і в масках.
Я зараз граю в виставі «Сіра зона» за романом Андрія Куркова «Сірі бджоли». З одного боку стоять українські війська, а з іншого – сепари. У селі, яке знаходиться між ними, мешкають лише Пашка та Володька. Той, що за Україну, живе на вулиці Леніна, а той, що підтримує сепарів, на вулиці Шевченка. Вони поміняли назви місцями. Ця історія про протистояння, яке може бути навіть там, де живуть тільки двоє. На жаль, на прикордонних територіях завжди неспокійно, якщо немає сильної центральної влади. Якщо б ми підтримували Крим раніше – робили дороги, займалися культурою, то такої ситуації, яка склалася зараз, не було б.

Богдан Бенюк презентував фільм «Східняк» – новини Дніпра

— А чим займалися навесні, коли театр був зачинений?

— Готували прем’єру за п’єсою Івана Франка «Украдене щастя». Я займався викладацькою роботою в скайпі. Виявилося, що у такому форматі потрібно витратити ще більше енергії, ніж під час реального спілкування зі студентами. Займався і господарськими справами, до яких раніше не доходили руки. Раніше практично всім в нашому будинку займалася дружина. Тепер я нарешті порався на своєму подвір’ї: приводив до ладу траву, обрізав кущі, фарбував паркан. На морі цього року не був. Люблю їздити в Карпати.

Богдан Бенюк презентував фільм «Східняк» – новини Дніпра

— Борисе Михайловичу, розкажіть трохи про вашу викладацьку діяльність. Гадаю, що ви погодилися на неї не тільки заради грошей.

-Звичайно, ні. Про ту зарплатню, яку отримуються викладачі навіть смішно говорити. Я працюю на півставки, хоча й очолюю кафедру акторської майстерності. Викладаю з 1990 року, робота з майбутніми акторами приносить задоволення.
Конкурси на акторські відділення шалені, набирають дуже багато людей. Навіщо така кількість? Знаю, що в Грузії набирають в театральний виш три режисери та дев’ять акторів.

Богдан Бенюк презентував фільм «Східняк» – новини Дніпра

— У вас досить довгий роман із політикою. Ви не розчарувалися в ній?

— Ні, цього року йшов на місцеві вибори від «Свободи». Кожна держава має бути національно свідома. В Україні цієї свідомості не вистачає, тому треба працювати у цьому напрямку. Хочу, щоб в нашій державі підтримували українську мову, тоді й театр ім. Франка буде існувати. Треба вивчати та захищати свій рід, своє коріння. Пам’ятаю, як я прийшов у Німеччині до будинку, де працювали мої батьки. На ньому табличка з прізвищами тих, хто жив там із 1500 року! Хіба ми можемо таким похвалитися? Немає коріння – немає історії. Кожному українцю треба прищепити імунітет «нестидливості». Ми мусимо вивчати своїх родичів, свою мову, не соромитися їх.

Богдан Бенюк презентував фільм «Східняк» – новини Дніпра

Юліанна Кокошко

Фото Володимира Федорищева

Категория: Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: ,

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: