Skip to content

У Дніпрі відбулася одна з ключових подій сезону для агросектору — Форум AgroDay 2020

У Дніпрі відбулася одна з ключових подій сезону для агросектору - Форум AgroDay 2020

У Дніпрі відбулася одна з ключових подій сезону для агросектору — Форум AgroDay 2020, присвячений практичній інформації з підтримки та розвитку галузі тваринництва. Захід третій рік поспіль, орієнтуючись на запити аграрних підприємств регіону, організовує Центр інформаційної підтримки м. Дніпро, заснований при Дніпропетровській торгово-промисловій палаті за підтримки ЄБРР, у партнерстві з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією.

Завдяки європейській ініціативі #EU4Business участь у Форумі для українських МСБ традиційно була безкоштовною.

Під час AgroDay 2020 фермери дізналися про можливості і напрями залучення державної профільної підтримки, познайомилися також з європейськими програмами фінансування сектору і досвідом його підтримки. Фермерам були представлені успішні місцеві кейси і технології, що вже працюють в нашому регіоні та Україні і допомагають підвищити конкурентоспроможність продукції тваринництва, нішеві рентабельні напрями тваринництва та переробки. Крім того, обговорили нові аграрні реалії і територіальну специфіку у контексті розвитку тваринницької галузі, виклики і можливості для молочного скотарства, вівчарства, козівництва і бджолярства, а також приділили увагу загрозам, зокрема, питанням запобігання розповсюдження АЧС на території України та регіону.

Головна проблема сьогодення, яка турбує український аграрний сектор взагалі й представників тваринництва зокрема – це фінансова допомога. Цю тему детально розглянули спікери – представники Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Вони розповіли про державну підтримку розвитку тваринництва у 2020 році, про механізм надання держпідтримки за новим напрямом, який стосується розвитку бджільництва і в цьому році запроваджується вперше, про проєкт державної допомоги АПК  на 2021 – 2023 роки за ключовими напрямами. Учасникам форуму — фермерам, аграріям, бджолярам – надано алгоритм, за допомогою якого вони можуть отримати дотації та відшкодування вартості за певними напрямками.

У Дніпрі відбулася одна з ключових подій сезону для агросектору - Форум AgroDay 2020

Тож, підбиваючи підсумки Форуму AgroDay 2020, можна зазначити, що головними стрес-факторами сьогодні для галузі тваринництва є фінансово-економічна ситуація, проблеми з експортуванням продукції, низька інвестиційна привабливість галузі та загрозлива епізоотична ситуація – поширення африканської чуми свиней (АЧС) ставить під загрозу  весь напрям свинарства.

Як зазначили учасники заходу, на Форумі вони не тільки отримали відповіді на свої больові питання, але й набули ті знання, які необхідні для вирішення основних проблем своїх фермерських господарств.

«Дякую організаторам Форуму за можливість отримати дуже важливу інформацію для нас. Ви почули наші проблеми. Однією з них є фінансова. Державна підтримка нам вкрай необхідна. І тут, на Форумі, ми мали можливість детально ознайомитися з тим, які кроки треба зробити, щоб отримати дотації. Дуже вам вдячна від усіх своїх колег!», — такі приємні слова нам сказала приватний підприємець-бджоляр, член спілки пасічників України Тетяна Угнівенко.

Довідково: Вже три роки поспіль ЦІПБ м. Дніпро організовує захід АгроДей – щорічні масштабні конференції, спрямовані на допомогу агросектору. За цей час майже 500 представників МСБ  отримали допомогу від профільних експертів  аграрної сфери.

Аграрний сектор – важлива складова української економіки, від якої залежить й розвиток регіону. Але аграрії стикаються з низкою фінансових проблем. Тому на кожній конференції велика увага приділяється розгляду механізмів отримання державної фінансової підтримки на ведення с/г бізнесу та залучення грантової допомоги.

Ще один важливий напрям для фермерів – експортне просування продукції. Труднощі, з якими вони стикаються на шляху до зарубіжного споживача, а також існуючі нині можливості, підходи і моделі, які допоможуть спрацювати найбільш ефективно, — цю тему було розглянуто на АгроДей 2018.

Акцент заходу АгроДей 2019 був зроблений на інноваційних агротехнологіях, які поступово підкорюють й сучасне сільське господарство України. Що це за нові технології і як вони впливають на підвищення ефективності агробізнесу, як їх впроваджувати – про це представникам агробізнесу розповідали галузеві експерти.

АгроДей 2020 присвячений тваринництву. Даним напрямком займається найбільша кількість агровиробників і саме тваринництво створює найбільшу додаткову вартість в структурі сільгоспвиробництва. На конференції представники фермерства ознайомилися з європейським досвідом підтримки тваринництва, дізналися про успішний місцевий досвід,  кейси та технології, що вже працюють в нашому регіоні та Україні, нішеві рентабельні напрями тваринництва та переробки. Отримали цікаву інформацію щодо можливості співробітництва української науки та фермерства.

Основне завдання, яке ставить перед собою ЦІПБ м. Дніпро (Дніпропетровська торгово-промислова палата), —задовольнити зростаючий попит аграріїв та фермерів регіону на якісну експертну підтримку агросектору. Число учасників конференцій показує — цей формат високо затребуваний.

Більш того, до нашого заходу приєдналися й інші регіони. АгроДей 2019 став результатом спільної роботи з Кіровоградською ТПП, АгроДей 2020 — з Чернігівською регіональною ТПП. Це підтверджує значимість заходу для українського фермерства й надихає на нові проєкти!

Категория: Архив, Новости Днепра, Общественные и социальные новости Днепра

Метки: 

Приєднуйтесь до нас у

Дивіться також: